A SVE ZBOG LJUBAVNICE...

FBI trese najveća afera u novoj povijesti: Glavnog ‘lovca na špijune‘ kupili Bosanci i Albanci, omastio se i Putin

McGonigal nije bio običan agent. Vodio je WikiLeaksovu istragu o Chelsea Manning, potragu za kineskom krticom unutar CIA-e, istraživao oligarhe...

Charles McGonigal s odvjetnikom

 Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp

Jednog jutra u listopadu 2017. Allison Guerriero primijetila je nešto neobično na podu stana svog dečka u Brooklynu: torbu punu novca. Torba je ležala pokraj njegovih cipela, blizu futona. Unutra su bili svežnjevi novčanica, velikih apoena povezanih gumicama. Nije se činilo kao nešto što bi njezin dečko, agent FBI-a Charles F. McGonigal, trebao nositi sa sobom.

"Odakle ti ovo, dovraga?" pitala ga je. "Oh, sjećaš li se one utakmice bejzbola?" McGonigal je odgovorio. "Kladio sam se i pobijedio."

McGonigal je imao dvoje djece srednjoškolske dobi i ženu - ili "bivšu ženu", kako ju je ponekad nazivao - kod kuće u Marylandu. Tamo bi se vraćao jednom ili dva puta mjesečno. Ali, McGonigal je naveo Guerriero da povjeruje da je razveden ili da će uskoro biti. Ona nije dovodila u pitanje njegovu priču, kao ni priču o torbi punoj novca.

image
Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp

Mnogo godina kasnije McGonigal će biti optužen zbog sumnje da je, među ostalim, primio 225.000 dolara u gotovini od albanskog obavještajca dok je bio zadužen za protuobavještajni ured FBI-a u New Yorku.

Guerriero je imala 44 godine kad su se upoznali, bila je bivša odgojiteljica u dječjem vrtiću i radila je za zaštitarsku tvrtku. McGonigal, tada 49-godišnjak, upravo je započeo svoj novi posao u uredu FBI-a u New Yorku. Guerriero je za Business Insider ispričala kako je njihova afera trajala nešto više od godinu dana.

image

Charles McGonigal

Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp

McGonigalov stan u Brooklynu bio je skroman, ali on sam živio je rastrošno. Vodio ju je Guerriero u vrhunske restorane, obasipao bi je darovima u gotovini - 500 ili 1000 dolara - za njezin rođendan i Božić te ju je vodio da gleda hokejaške utakmice New Jersey Devilsa u privatnoj loži. Ona se prisjeća da je McGonigal jednom dao novčanicu od sto dolara prosjaku na ulici. "Ja sam u malo boljoj poziciji od njega. Mogu izdvojiti sto dolara", sjeća se Guerriero McGonigalovih riječi.

Globalno sjedište svjetske špijunaže

Guerriero je prije izlazila sa saveznim službenicima za provođenje zakona i znala je da ne smije postavljati previše pitanja o poslu.

"Charlie McGonigal poznavao je sve u svijetu nacionalne sigurnosti i provođenja zakona", rekla je Guerriero u intervjuu za Insider. "Sve ih je prevario. Pa zašto bih se ja osjećala loše što me uspio prevariti?"

Savezni tužitelji optužili su McGonigala za pranje novca i davanje lažnih izjava. Također je optužen da je uzeo novac od Olega Deripaske, ruskog oligarha kojeg je McGonigal nekoć sam istraživao, čime je prekršio američke ekonomske sankcije protiv Rusije. Optužnica navodi da mu je Deripaska platio da istraži konkurentskog oligarha. McGonigal se izjasnio nevinim po svim točkama optužnice. Američki tužitelji sumnjiče McGonigala i da je sklopio savez s bivšim sovjetskim diplomatom Sergejem Šestakovom, koji mu je omogućio suradnju s Deripaskom.

McGonigal nije bio običan agent FBI-a. Vodio je WikiLeaksovu istragu o Chelsea Manning i potragu za kineskom krticom unutar CIA-e. Dok je radio u sjedištu FBI-a u Washingtonu, sudjelovao je u otvaranju istrage o povezanosti Trumpove kampanje s Rusijom, koja je poslije nazvana Operacija Crossfire Hurricane.

image
Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp

Ali, upravo McGonigalov posljednji posao u FBI-u - specijalni agent zadužen za protuobavještajni odjel u uredu FBI-a u New Yorku - bio je njegov najvažniji zadatak. Posao mu je bio pronaći neprijateljske špijune i regrutirati vlastite.

"New York City globalno je središte špijunaže i protušpijunaže", rekao je insajder iz policije upoznat s McGonigalovim slučajem. "Tu se odvijaju posjeti stranih poslovnih elita i političara. Tu su Ujedinjeni narodi, etničko stanovništvo... Tko vodi planove za novačenje špijuna iz svih tih drugih zemalja? FBI. Dakle, pristup koji dobivate na tom poslu je izvanredan. Dakle, ako vodite protuobavještajnu službu FBI-a u New Yorku, možete se dočepati gotovo svega što poželite i ne morate se uvijek opravdavati zašto to tražite."

Najupečatljivije u slučaju protiv McGonigala jest koliko je jeftino on navodno prodao svoje ovlasti za provođenje zakona. Jedna optužnica sugerira da je McGonigal primio 225.000 dolara kako bi lobirao kod albanskog premijera oko dodjele dozvola za bušenje nafte, a zatim otvorio istragu FBI-a povezanu s američkim državljaninom koji je lobirao za jednog od premijerovih političkih protivnika. Organiziranje sastanka za izvršnog direktora bosanske farmaceutske tvrtke s američkim dužnosnikom u Ujedinjenim narodima smatralo se skupljom stavkom - 500.000 dolara, tvrdi jedna optužnica.

Putovanja u Albaniju

Guerriero se prisjeća da je McGonigal koristio resurse FBI-a za njihov odnos - seksali su se u terencu koji je vlasništvo savezne vlade. A nakon što je otkriveno da ona ima rak dojke, prisjeća se Guerriero, McGonigal bi povremeno slao agenta u FBI-evoj automobilu da je vozi od New Jerseyja do stana njezine rođakinje u New Yorku. Unatoč stalnim obmanama o njegovu bračnom statusu, McGonigal je bio "brižan, pun ljubavi i zabrinut" tijekom razdoblja njezine bolesti, kaže Guerriero.

Krajem 2018. McGonigal i Guerriero su prekinuli. McGonigal joj je rekao da je još u braku i da se ne planira razvesti od svoje supruge. "Bila sam šokirana", priznaje. "Bila sam jako zaljubljena u njega i to me povrijedilo. Počela sam puno piti."

Nekoliko mjeseci kasnije Guerriero je u alkoholiziranom stanju poslala ljutiti e-mail Williamu Sweeneyju, koji je bio zadužen za FBI-jev ured u New Yorku i koji ju je, prisjeća se, upoznao s McGonigalom. Sjeća se da je u e-poruci rekla Sweeneyju da bi trebao istražiti njihovu izvanbračnu aferu, kao i McGonigalove poslove u Albaniji. McGonigal se već sprijateljio s albanskim premijerom Edijem Ramom i često je putovao u Albaniju.

image
Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp

Insider nije mogao potvrditi da je Guerriero poslala e-mail niti da ga je Sweeney primio. Bez obzira na to, do studenoga 2021. postalo je jasno da FBI istražuje McGonigala. Dva su se agenta pojavila na Guerrierinim vratima, pokazali su joj sliku McGonigala s albanskim premijerom te su razgovarali s njom o njihovim interakcijama. Također je primila sudski poziv u kojem se traži da dostavi svu komunikaciju s McGonigalom kao i informacije o svim "plaćanjima ili darovima" koje joj je on možda dao.

Guerrierine nevolje s alkoholom pogoršale su se početkom 2021., kada je teško opečena tijekom požara u očevoj kući. Zamolila je prijatelje za pomoć putem GoFundMe. Bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani, kojeg je poznavala iz policijskih krugova, dopustio joj je da ostane u spavaćoj sobi za goste. Od tada, Guerriero je javno istupala braneći brojne Giulianijeve opovrgnute tvrdnje, poput tvrdnje o izbornoj prijevari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 18:47