OLEG DERIPASKA

FBI upao u kuću moćnog ruskog oligarha, istraga pod velom tajne: Nagađa se što bi mogao biti razlog

Oligarh je pod sankcijama SAD-a od 2016. godine, zbog navodne umiješanosti u namještanje u američkih izbora 2016. godine
FBI ispred kuće ruskog oligarha Olega Deripaske u Washingtonu
 Mandel Ngan/AFP

FBI je izvršio pretres dviju kuća ruskog oligarha Olega Deripaske u Washington D.C.-u i New Yorku, na temelju savezne istrage pokrenute u New Yorku. Prilikom pretresa zaplijenjeno je luksuzno vozilo.

FBI nije izašao sa službenim priopćenjem o razlozima istrage moćnog tajkuna, no upućeni nagađaju da se radi o istragama aktivnosti povezanih s pranjem novca.

Deripaskina odvjetnica Larisa Belyaeva kazala je da su pretresi povezani sa sankcijama koje mu je nametnula američka vlada 2016. godine, kao odgovor na njegovu umiješanost u američke predsjedničke izbore.

Oligarh, koji je težak oko pet milijardi dolara, sudskim je putem 2018. godine zatražio ukidanje sankcija, no zahtjev mu je odbijen.

image
FBI zaplijenio luksuzno vozilo
Mandel Ngan/AFP

Ministarsto financija SAD-a svojevremeno je objasnilo zašto su uveli sankcije Olegu Deripaski.

"Zbog istraga povezanih s pranjem novca, prijetnjama smrću poslovnim rivalima, ilegalnim prisluškivanjem vladinih službenika, sudjelovanjem u iznudi i reketarenju", rekli su iz Ministarstva.

Njegovo se ime spominjalo u istrazi Roberta Muellera o umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore, u kontekstu odnosa s tadašnjim šefom izborne kampanje Donalda Trumpa, Paulom Manafortom. Manafort je bio Deripaskin zaposlenik i zastupao je njegove interese u zemljama u kojima je ulagao novac, a posebno one vezane za njegovu tvrtku za proizvodnju aluminija Rusal.

image
FBI ispred kuće ruskog oligarha Olega Deripaske u Washingtonu
Mandel Ngan/AFP

U jednom trenutku Deripaska je Manafortu pozajmio deset milijuna dolara.

Manafort je zbog utaje poreza i bankovne prevare te lobiranja za strane interese u SAD-u osuđen na sedam godina zatvora. Pomilovao ga je prošle jeseni tadašnji predsjednik Trump.

image
Oleg Deripaska
Alexander Shcherbak/Tass/Profimedia

Osim Deripaski, sankcije su uvedene Vladimiru Bogdanovu, Igoru Rotenbergu, Viktoru Vekselbergu, Kirilu Shamalovu i drugim ruskim oligarsima i moćnicima zbog utjecaja na američku politiku.

Deripaskina odvjetnica kazala je u izjavi kako kuća u Washingtonu, kao ni ona u New Yorku, nisu u vlasništvu njezinog klijenta.

image
FBI ispred kuće ruskog oligarha Olega Deripaske u Washingtonu
Mandel Ngan/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 17:13