BIVŠI TRUMPOV ODVJETNIK

FBI upao u stan Rudyja Giulianija, zaplijenili mu elektroničke uređaje, istražuju mu poslove u Ukrajini

U jesen 2019. otkrilo se da je Giuliani pokušavao uvjeriti Kijev da objavi informacije neugodne za Joea Bidena
Rudy Giuliani
 JEFF KOWALSKY/AFP

Američka savezna policija u srijedu je pretražila njujorški stan Rudyja Giulianija, bivšeg osobnog odvjetnika Donalda Trumpa i bivšeg njujorškog gradonačelnika, u okviru istrage o njegovim poslovima u Ukrajini, objavilo je u srijedu više američkih medija.

Kako piše New York Times, pozivajući se na anonimne izvore, nalog za pretres dobili su savezni tužitelji Manhattana i pri tome su zaplijenjeni "elektronički uređaji", što je veoma rijedak slučaj za jednog odvjetnika.

Na upit ni glavni tužitelji Manhattana ni FBI nisu potvrdili tu informaciju.

image
zgrada u kojoj je stan Rudyja Giulianija
Ed JONES/AFP

Savezni tužitelji već mjesecima vode istragu o Giulianijevu lobiranju u Ukrajini, napose o mogućnosti da je bivši osobni odvjetnik Donalda Trumpa, i sam bivši savezni tužitelj Manhattana, 2019. posredovao kod Trumpove vlade u ime ukrajinskih dužnosnika i poduzetnika, piše više glasila.

Protiv Giulianija (76) nije podignuta optužnica i glavni tužitelji nisu nikad službeno govorili o toj istrazi.

No u jesen 2019. našao se u središtu ukrajinske afere koja je uzdrmala Trumpov mandat. Tad se otkrilo da je Rudy Giuliani pokušavao uvjeriti Kijev da objavi informacije neugodne za Joea Bidena, što je pridonijelo pokretanju postupka za opoziv američkog predsjednika.

Dvojica ljudi koji su za njega radili u Ukrajini, Lev Parnas i Igor Fruman, optuženi su krajem 2019. u New Yorku za kršenje zakona o financiranju izborne kampanje.

Rudy Giuliani bio je zadnjih mjeseci među najžešćim braniteljima Donalda Trumpa i njegovih tvrdnji da su predsjednički izbori 2020. bili namješteni u korist Joea Bidena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 08:38