veliki korak

Federacija BIH sprema radikalni zakon: Potpuno će zabraniti pušenje u kafićima i svim zatvorenim prostorima

Prema prijedlogu zakona, pravna osoba koja ne zabrani upotrebu duhana kaznit će se novčanom kaznom do 5.000 KM
Pepeljara s cigaretom
 Ivo Ravlic/Cropix

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uputila je u Parlament Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, o kojem bi se trebalo raspravljati 26. svibnja, javlja portal Klix.ba.

Članak 5. predloženog zakona jasno naglašava o kakvoj vrsti zabrane se tu radi. Naime, ovo bi bio najstroži zakon dosad koji podrazumijeva potpunu zabranu konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i javnom prijevozu.

Također, zabranjuje se i konzumacija duhana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloljetne osobe. Izuzetak je konzumiranje duhana za žvakanje i duhana za šmrkanje.

Ovaj prijedlog zakona se primjenjuje na duhan, duhanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule...) za pušenje, uključujući elektronske cigarete, bezdimne duhanske proizvode i biljne proizvode za pušenje.

Kako piše portal Klix.ba, vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) morat će na vidljivim mjestima istaknuti znak "zabranjeno pušenje", a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela. Vlasnik objekta bit će dužan opomenuti one koji ne budu poštovali ovaj zakon, uskratiti im uslugu ili zatražiti da osoba napusti prostor. Ako se gost ogluši na upozorenja, vlasnik objekta mora pozvati policiju.

Zakon je predvidio i izuzetke od ove zabrane pa će tako pušenje cigareta biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja i drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju.

Pušenje će biti dozvoljeno na aerodromima i to u posebnom prostoru, ali o tome odluku donosi direktor aerodroma.

Zakon se odnosi i na zabranu stavljanja u promet duhanskih proizvoda koji sadrže razne vrste aditiva, koji stvaraju dojam da je duhanski proizvod manje opasan. Zabranjeno je stavljanje u promet i duhanskih proizvoda koji sadrže arome poput filtera i sl.

Također, zakon zabranjuje svaku vrstu reklamiranja duhana i duhanskih proizvoda, isticanje fotografija, logotipa i slično.

Pravna osoba koja ne zabrani upotrebu duhana kaznit će se novčanom kaznom do 5.000 KM, a fizička osoba koja konzumira duhan i duhanske proizvode na javnom zatvorenom mjestu kaznit će se novčano sa 100 KM.

U obrazloženju ovakvog prijedloga navode potrebu da se zaštiti zdravlje građana te pravo pojedinca da živi i radi u okruženju bez duhanskog dima. Također, pozivaju se i na usklađivanje direktiva s Europskom unijom.

S druge strane nesumnjivo će ovaj prijedlog izazvati ogorčenje poduzetnika, pogotovo vlasnika restorana i kafića na koje bi se ovaj zakon itekako trebao odraziti. Treba istaknuti da u entitetu RS nisu predviđene ovako drastične mjere. U ovom trenutku teško je očekivati brzo i jednostavno usvajanje ovakvog zakona, ali je nesumnjivo da će to biti jedan od izazova za naredni period, piše Klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 13:16