DEVET DRŽAVA PROTIV

Federalni sudac odlučuje o sudbini programa koji omogućuje život ilegalnim imigrantima u SAD-u

Savezne države okupljene oko predstavnika Teksasa tvrde da je bivši američki predsjednik Obama 2012. nezakonito oformio program
 Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia

Kolacija devet saveznih američkih država predvođenih Teksasom, nagovarala je u utorak federalnog suca na ukidanje programa koji omogućava rad i život stotinama tisuća imigranata koji su u SAD stigli kao 'ilegalci' u dječjoj dobi.

Više od tri sata trajalo je saslušanje u Houstonu pred federalnim sucem Andrewom Hanenom, tijekom kojeg su savezne države okupljene oko predstavnika Teksasa tvrdile da je bivši američki predsjednik Barack Obama 2012. nezakonito oformio program poznat pod akronimom DACA, čiji su korisnici često nazivani "sanjarima".

Oko 650.000 ljudi je obuhvaćeno programom. Njime je ilegalnim imigrantima, koji su u SAD stigli prije 16. rođendana, a u lipnju 2012. još nisu bili stariji od 30 godina, omogućeno da legaliziraju svoj boravak i dobiju dvogodišnju radnu dozvolu. Program štiti sve te ljude od deportacije, omogućava im da se zaposle, dobiju vozačku dozvolu, a u nekim slučajevima i pomaže u pristupu novčanim sredstvima za obrazovanje.

Otkako je kreiran izvršnom uredbom Baracka Obame, program je izdržao mnoge izazove, uključujući i pokušaj aktualnog predsjednika Donalda Trumpa iz 2017. da ga ukine. Vrhovni sud je u lipnju presudio da je taj pokušaj Trumpove administracije bio "samovoljan i hirovit" te da nije pratio propisanu proceduru.

No, Vrhovni sud nije odlučivao o legalnosti programa te je moguće da će o tome odlučivati sudac Hanen u ovom predmetu.

Hanen u utorak nije donio nikakvu presudu i nije odredio vremenski rok u kojem bi trebao donijeti odluku.

Sudac je upitao odvjetnike što bi se trebalo učiniti za korisnike DACA programa ako bi, hipotetski, on bio proglašen nezakonitim.

Jeremy Feigenbaum, odvjetnik koji zastupa saveznu državu New Jersey, koja brani DACA-u, iznio je tezu da bi naprasno ukidanje programa radikalno utjecalo na živote korisnika, među kojima su i medicinski djelatnici koji sudjeluju u borbi protiv pandemije izazvane koronavirusom. On je mišljenja da bi sudac Hanen trebao predmet vratiti Odjelu za nacionalnu sigurnost kako bi se napravile potrebne promjene.

U ranijoj fazi saslušanja Feigenbaum je iznio mišljenje da bi predmet trebalo staviti u mirovanje dok novoizabrani američki predsjednik Joe Biden ne preuzme dužnost 20. siječnja, kako bi se njegovoj administraciji dala prilika da zauzme stav po tom pitanju.

Novoizabrani predsjednik Biden, koji je za Obamina mandata obnašao dopredsjedničku dužnost, obvezao se da će se zauzeti za izglasavanje zakona kojim bi se omogućilo dobivanje američkog državljanstva za oko 11 milijuna ilegalnih imigranata, među kojima su i korisnici DACA programa.

Todd Disher, odvjetnik koji predstavlja Teksas i ostale države u koaliciji, rekao je da sud slobodno može narediti sporije gašenje DACA-e, uključujući i zadržavanje statusa sadašnjim korisnicima dok im prava ne isteknu. Disher je rekao da je Obama pri stvaranju programa zaobišao zakonodavnu proceduru i otvorio vrata široj legalizaciji imigranata kroz izvršnu vlast.

Nina Perales, glavna odvjetnica koja predstavlja štićenike programa DACA, izjavila je da se program ne kosi s postojećim imigrantskim zakonima, djelomično i zato što ne legalizira status njegovih korisnika.

Sudac Hanen je 2015. spriječio stvaranje sličnog programa za roditelje korisnika DACA-e, a tijekom saslušanja je često osporavao argumente koje su iznosili branitelji.

Teksas, čiji je državni odvjetnik Ken Paxton 2018. pokrenuo tužbu protiv federalne vlasti, ima više od 100.000 "sanjara", drugi najveći broj u SAD-u, a njih gotovo 35.000 nastanilo se u Dallasu i okolici. U tužbi je navedeno da će države koje su uključene u tužbu pretrpjeti nepopravljivu štetu, ako se program ne ukine, jer imaju dodatne troškove za zdravstvenu skrb, obrazovanje i policijsku zaštitu zbog štićenika DACA programa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:55