FOTO, VIDEO

Felix Baumgartner skočio s više od 39 kilometara: Probio je zvučni zid!

In this March 15, 2012, photo provided by Red Bull Stratos, pilot Felix Baumgartner of Austria prepares to jump at the first manned test flight for Red Bull Stratos in Roswell, N.M. On Tuesday, Oct. 9, 2012, if winds allow, in the desert surrounding Roswell, Baumgartner will attempt to break Kittinger's world record for the highest and fastest free fall. (AP Photo/Red Bull Stratos, Jay Nemeth)
 AP

NOVO 22:03 Felix Baumgartner je u nedjelju, osim što je oborio rekord u skoku s najveće visine, postao prvi čovjek koji je slobodnom padu probio zvučni zid, objavila je njegova misija Red Bull Stratos.

Baumgartner (43) zvučni zid je probio nakon nekoliko desetaka sekundi nakon što se otisnuo prema Zemlji s visine od 39 kilometara. Baumagartner je postigao najveću brzinu od preko 1100 kilometara na sat (neslužbeno 1137 km/h), rekla je Sarah Anderson, glasnogovornica misije Red Bull Stratos.

"Katkada morate otići jako visoko kako bi shvatili koliko smo mali", rekao je Baumgartner prije no što se iz kapsule bacio u prazninu.

Također je oborio rekord u najvišem letu balonom s ljudskom posadom, ali nije uspio srušiti rekord u najduljem slobodnom padu jer je otvorio padobran nakon četiri minute i 20 sekundi. Sletio je nešto istočnije od Roswella u Novom Meksiku. Povratak na Zemlju trajao je ukupno deset minuta.

Skok je izravno prenosila mrežna stranica www.redbullstratos.com, putem 35 kamera na tlu i u zraku, a neke od njih bile su pričvršćene za Baumgartnerovo odijelo. Na YouTube-u njegov je skok pratilo više od sedam milijuna korisnika

Rekord u ovoj vrsti skakanja držao je dosad Joseph Kittinger, umirovljeni pukovnik američkog zrakoplovstva koji je 16. kolovoza 1960. godine skočio s visine od 31.300 metara. Kittinger, danas osamdesettrogodišnjak, bio je član ekipe Red Bull Stratosa i iz kontrole misije je pratio i bodrio Baumgartnera. Njemu i dalje ostaje rekord u najduljem slobodnom padu.

Baumgartnerovi rekordi imat će neslužbeni status dok ih ne potvrdi Međunarodni aeronautički savez

20.53 - Telegraph javlja kako je Felix Baumgartner probio zvučni zid. Osim tog nevjerojatnog rekorda Felix je oborio još nekoliko njih. Skok s najveće visine, najveća brzina ostvarene u slobodnom padu, najviši let balonom s ljudskom posadom, rekordi su na koje je Austrijanac ciljao. Međutim Felix obara rekorde i izvan stratosfere, tako je zabilježeno kako se više od 7 milijuna ljudi uključilo na Youtube, kako bi pratilo ovaj nesvakidašnji pothvat.

20.15 - Kraj Felixsove svemirske avanture, uspješno je sletio.

20.10 - Felix je otvorio padobran i nije oborio rekord u dužini slobodnog pada.

20.08 - Felix je oborio rekord u brzini slobodnog pada!

20.06 - Felix je skočio s više od 39 kilometara visine!

20.03 - Felix je izašao na platformu i spreman je za skok!

20.02 - Felix je uspješno otvorio vrata kapsule!

20.00 - Gotovo sve je spremno za povijesni skok, čeka se samo da se kapsula spusti kako bi sve bilo u skladu s predviđenim protokolom.

19.54 - Felix izjednačava pritisak u kapsuli.

19.49 - Nakon što je kapsula došla na visinu od preko 39 kilometara, počela se metar po metar spuštati.

19.47 - Posljednje pripreme i protokole Felix obavlja na visini od 39 kilometara.

19.43 - Približava se trenutak skoka, kapsula se nalazi na preko 37 kilometara visine.

19.39 - Nakon 2 sata i 10 minuta Felix je prošao visinu od 36.576 metara koja je bila izračunata kao minimalna potrebna za obaranje rekorda u brzini slobodnog pada.

19.35 - Kapsula je na visini od 35 i pol kilometara, temperatura je minus 18, što je znatno toplije od proračuna stručnjaka, za čak 10 do 15 stupnjeva.

19.31 - Felix je s visinom od 34668 metara oborio rekord u najvišem letu balona s posadom.

19.24 - Felix je sve bliže željenoj visini. Prošao je 33 kilometra, ali je kapsula značajno usporila. Za postizanje ove visine Baumgartneru je trebalo nešto manje od 2 sata.

19.15 - Felix je prošao 31 i pol kilometar i ako sada izvede skok oboriti će rekord Josepha Kittingera koji je 16. kolovoza 1960. godine skočio s visine od 31.300 metara.

19.08 - Felix je prošao granicu od 28 kilometara, temperatura stalno raste - sada je na minus 30 stupnjeva celzijusovih.

18.55 Dobre vijesti iz stratosfere, kapsula se počela kretati u smjeru jugozapada, s čime je posada na Zemlji zadovoljna, jer je Felix do sada išao previše istočno.

18. 45 - Kapsula je prošla visinu od 21820 metara, koja je bila zacrtana za Felixsov prvi trening skok.

18.40 - Misija se odvija po planu, Felix se osjeća dobro i sigurno ide prema ciljnoj visini od 36 kilometara.

18.30 - Kapsula je ušla u stratosferu, dio atmosfere iz kojega Felix namjerava skočiti.

18.26 - Kapsula koja putuje na 'rub' svemira usporila je. Gotovo je prošao jedan sat od lansiranja, Baumgartnera očekuje još najmanje toliko vremena prije povijesnog skoka, kojeg će izvršiti sa 45 kilograma opreme na sebi, koja bi dodatno trebala pomoći u obaranju brzinskog rekorda.

18.18 - Ekipa u bazi trenutačno s Felixsom još jednom prolazi sve detalje njegovog skoka, kako ništa ne bi bilo prepušteno slučaju. 50 minuta od poljetanja Baumgartner se nalazi blizu 17 tisuća metara visine, što je skoro pola od predviđenog puta.

18.10 - Felix se trenutačno nalazi na 15 tisuća metara, putuje brzinom od 135 kilometara na sat. Vanjska temperatura je pala na minus 65 stupnjeva Celzijusovih.

17.56 - Baumgartner se popeo na 10 tisuća metara.

17.29 Misija je počela.

Prijenos UŽIVO cijelog dođaja pratite OVDJE!

17.28 Baumgartner je spreman i trebao bi, u povijesnu misiju, krenuti svakog trenutka.

17.19 - Balon je napuhan do kraja, pa bi Baumgartner trebao uzletjeti kroz nekoliko minuta.

16.47 - Započelo je napuhavanje balona. Ako sve bude prema planovima uzlet bi trebao započeti za 25 minuta .

16.21 - Nakon zadnje vijesti kako su se vjetrovi smirili i kako bi uzlet Baumgartnera trebao započeti kroz sat vremena, meteorolozi javljaju kako nema ništa od poljetanja dok se vjetrovi u potpunosti ne smire.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Austrijski pustolov Felix Baumgartner danas bi trebao skočiti s ruba svemira iznad Novog Meksika, u Sjedinjenim Državama, i pritom vlastitim tijelom probiti zvučni zid te srušiti svjetski rekord u skoku slobodnim padom.

Felix Baumgartner (43) tako bi trebao postati vlasnik novog svjetskog rekorda u skoku s ruba svemira (36.576 metara).

Trenutačno taj rekord još uvijek drži Joseph Kittinger, inače član ekipe Red Bull Stratosa i umirovljeni pukovnik američkog zrakoplovstva koji je 16. kolovoza 1960. godine skočio s visine od 31.300 metara. Austrijanac bi ga trebao nadmašiti za punih 5.276 tisuća metara.

Osim najvišeg skoka svih vremena, Baumgartner bi trebao potući čitav niz rekorda, kao što su skok s najveće visine (triput više od prosječne visine leta putničkog zrakoplova) i najveća brzina koju čovjek može postići u slobodnom padu, kojom bi, valja napomenuti trebao postao i prvi čovjek koji je vlastitim tijelom probio zvučni zid.

Spuštanje će trajati oko dvadesetak minuta, od kojih bi pet minuta trebalo biti u slobodnom padu. U jednom trenutku Felix će postići brzinu od 1.227,6 km/h što će biti dovoljno za probijanje zvučnog zida. Inače usporedbe radi, brzina kojom će Felix padati ekvivalent je brzini ispaljenog metka iz pištolja.

Još jedan podatak za povijest koji valja istakunti je balon te odjelo koji su uvelike od pomoći Felixu u njegovom naumu da obori sve te rekorde. Felixa će na rekordnu visinu od 36.576 metara odvesti savršeno izrađena kapsula pričvršćena na najtanji balon ikada izgrađen.

Ogromni balon ispunjen helijem u svojem će završnom, punom, izdanju biti nešto niži od Eiffelovog tornja dok će svojom veličinom biti jednak stadionu Real Madrida, Santiago Benrabeua. Također valja napomenuti kako je njegova debljina tek nešto veća od 0.002 cm što je tanje od prozirne folije za zamatanje sendviča.

S druge strane Felixovo odjelo u sebi ima ugrađen sustav za održavanje života bez kojega ne bi mogao preživjeti na tako velikoj visini. Bez ovog savršeno izrađenog odjela skok jednostavno ne bi bio moguć jer bi krv i tekućine u Felixovu tijelu počele ključati te bi ubrzo nakon toga i preminuo.

Njegov pokušaj da obori rekord bio je odgađan u dva navrata, u oba zbog meteoroloških uvjeta. Niske temperature i jaki vjetar u Roswellu, onemogučile su Felixa u njegovom pothvatu. Nešto slično kao i danas.

Ovaj će pothvat zasigurno biti od velike koristi kada je u pitanju sigurnost astronauta i budućih turista u svemiru.

Iza Felixovog rekorda stoji cijeli niz stručnjaka, a stručni tim misije Red Bull Stratosa brojao je oko stotinjak članova, među kojima i njegov mentor, sada već stari vlasnik slavnog rekorda, Joseph Kittinger.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 00:52