JEDINSTVENI SLUČAJ

Fenomen iz Njemačke: Muškarac iz Magdeburga primio 90 doza cjepiva protiv covida!

Uhvaćen je u centru za cijepljenje u Eilenburgu u Saskoj kada se drugi dan zaredom pojavio na cijepljenju protiv Covida-19

Cijepljanja; ilustracija

 Eugene Hoshiko/AFP

60-godišnji muškarac iz Njemačke navodno se više desetaka puta cijepio protiv Covida-19 kako bi nakon toga prodavao krivotvorene cijepne kartice sa stvarnim serijskim brojevima cjepiva, ljudima koji se sami ne žele cijepiti, piše ABC.

Muškarac iz istočnonjemačkog grada Magdeburga, čije ime nije objavljeno u skladu s njemačkim pravilima o privatnosti, navodno je kroz nekoliko mjeseci primio čak 90 cjepiva protiv Covida-19 u centrima za cijepljenje u istočnoj saveznoj državi Saskoj, sve dok ga ovog mjeseca nije uhvatila kriminalistička policija, izvijestila je u nedjelju njemačka novinska agencija dpa.

Osumnjičenik nije priveden, ali je pod istragom zbog neovlaštenog izdavanja cijepnih kartica i krivotvorenja dokumenata, javlja dpa.

Uhvaćen je u centru za cijepljenje u Eilenburgu u Saskoj kada se drugi dan zaredom pojavio na cijepljenju protiv Covida-19. Policija mu je oduzela nekoliko praznih kartona cijepljenja i pokrenula kazneni postupak.

Zasad još nije poznato kakav je utjecaj oko 90 injekcija cjepiva protiv Covida-19, različitih proizvođača, imalo na njegovo zdravlje.

Njemačka policija posljednjih je mjeseci provela mnoge racije u vezi s krivotvorenjem covid potvrda. Mnogi poricatelji pandemije u Njemačkoj odbijaju se cijepiti, ali u isto vrijeme žele imati covid potvrde koje znatno olakšavaju pristup javnom životu i mjestima kao što su restorani, kazališta, bazeni ili radna mjesta.

Njemačka već tjednima bilježi visok broj zaraženih, no mnoge mjere za obuzdavanje pandemije ukinute su u petak. Nošenje maski više nije obvezno u trgovinama i u većini kazališta, ali su i dalje obavezne u javnom prijevozu.

U većini škola u Njemačkoj učenici također više ne moraju nositi maske, što je navelo udruge učitelja da upozore na moguće sukobe u razredu.

'Sada postoji opasnost da će, s jedne strane, djecu koja nose maske kolege iz razreda zadirkivati i govoriti im da su previše oprezni, te da će, s druge strane, biti vršen pritisak na one koji ne nose maske', kazao je Heinz-Peter Meidinger, predsjednik Udruženja njemačkih učitelja. Kaže da bi bilo dobro da i učitelji i učenici nastave nositi maske u učionicama i na školskim terenima, barem dok zemlja ne ode na dvotjedne uskršnje praznike.

Zdravstveni stručnjaci kažu da je najnovija val infekcija u Njemačkoj - potaknut podvarijantom BA.2 omikrona - možda dosegnuo svoj vrhunac.

Državna agencija za kontrolu bolesti u nedjelju je prijavila 74.053 nove infekcije u jednom danu, dok je prije manje od tjedan dana prijavila 111.224 novozaraženih u istome danu.

Sveukupno, Njemačka je dosad zabilježila 130.029 smrtnih slučajeva od covida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:21