HOĆE LI DOLIJATI?

FERRARIJEM PIJAN PREGAZIO POLICAJCA, VUKAO MU TIJELO 200 METARA I POBJEGAO Pripadnik zlatne mladeži, bogatun i plejboj godinama izbjegava ruku pravde

 
 Screenshot / YouTube

Vorayuth “Boss” Yoovidhya napokon će, nadaju se mnogi, dolijati. Naime, Interpol je izdao međunarodni nalog za uhićenje nasljednika Red Bullova carstva, odbjeglog 32-godišnjeg tajlandskog plejboja kojega se tereti da je u rujnu 2012. godine u prometnoj nesreći u Bangkoku usmrtio policajca te pobjegao s mjesta nesreće.

Pretpostavlja se da je zločesti nasljednik zbrisao iz Tajlanda krajem travnja, samo tri dana prije nego što su vlasti, nakon višegodišnjeg odgađanja, izdale nalog za njegovo uhićenje jer je izbjegavao javiti se sudu na poziv tužitelja. Navodno je jednim od obiteljskih aviona odletio u Singapur i od tada mu se gubi svaki trag.

- Obaviješteni smo da je Interpol izdao crvenu tjeralicu i sada moramo čekati odgovore država članica. Na ovom slučaju radimo koristeći sva sredstva, a crvena tjeralica je jedino što se može učiniti kada postoji mogućnost da se skriva u inozemstvu - priopćio je Krissana Pattanacharoen, glasnogovornik tajlandske policije.

Međunarodni lov

Crvena tjeralica znači da je započeo međunarodni “lov” na bogatog nasljednika, koji već godinama izbjegava pojaviti se pred licem pravde. Ona je odaslana svim državama članicama Interpola, njih 190, te na granične prijelaze, što znači da svaki pokušaj međunarodnog putovanja može rezultirati uhićenjem. Nasljedniku bi život dodatno mogla zakomplicirati činjenica da su mu vlasti u svibnju ukinule tajlandsku putovnicu.

Vorayuth je inače unuk tajlandskog suosnivača Red Bulla, megapopularnog energetskog pića. Njegov djed, Chaleo Yoovidhya, odrastao je u siromaštvu, bio je, prenosi britanski Daily Mail, sin prodavača pataka. Sjećaju ga se kao skromnog i poniznog čovjeka. Godine 1956. osnovao je tvrtku TC Pharma koja se specijalizirala za uvoz europskih lijekova, no s vremenom je proširio raspon djelatnosti, među ostalim na napitke.

Nekoliko godina prije nego što se rodio njegov unuk Boss, Chaleo se udružio s austrijskim poduzetnikom Dietrichom Mateschizem. Svaki od njih uložio je 500.000 dolara u proizvodnju i globalnu prodaju Pharmina napitka na bazi kofeina, energetskog pića koje bilo vrlo popularno među tajlandskim radnicima i taksi vozačima te turistima ošamućenim od dugog leta avionom.

Kad je Vorayuth 1987. navršio godinu dana, Red Bull je doživio međunarodni boom, kao i obiteljsko bogatstvo. Stvari su postajale samo bolje. Prodaja je rasla - primjerice, u 2016. Red Bull je prodao najmanje šest milijardi limenki u više od 170 zemalja, a obiteljsko carstvo se razgranalo - na vlastitu medijsku kompaniju, profesionalni nogometni klub, trkaće akutomobile i zrakoplove te sponzorstva. Mateschitz posjeduje 49 posto tvrtke, a obitelj Yoocidhya 49 posto, u sklopu kompliciranog ugovora o licenci s TC Pharmom.

Vorayuthov otac Chalerm ima preostalih dva posto udjela u kompanji i njegovo je bogatstvo procijenjeno na 9,7 milijardi dolara. Sama je obitelj, prema procjenama Forbesa, treća najbogatija u Tajlandu, a u Bangkoku imaju i vinariju te zastupništvo za Ferrari.

Dok se novac slijevao, mlađi članovi obitelji, a među njima i Vorayuth, pretvorili su se u tajlandsku zlatnu mladež, članove tamošnjeg visokog društva koje uživa u luksuzu, putuje, dobro jede i pije te se još bolje zabavlja.

Kraj takvom načinu života za Vorayutha je trebao, kako su očekivali mnogi, završiti 3. rujna 2012. No, nije.

Upravo je tog kobnog dana, tijekom noći, Vorayuth crnim Ferrarijem u središtu Bangkoka naletio na policajca Wicheana Glanpraserta koji je bio u ophodnji motorom. Pregazivši ga, vukao je njegovo tijelo i motor kojih 200 metara, a onda nestao s mjesta nesreće. Policija je slijedila trag ulja i tekućine za kočnice, što ju je dovelo do luksuzne Red Bull rezidencije.

Istražitelji su u početku za sve optužili Vorayuthova vozača, no Vorayuth se naposljetku sam predao. Obitelj je platila 15.000 dolara jamčevine te je on izašao iz pritvora, braneći se da nije pobjegao s mjesta nesreće, nego se odvezao kući kako bi rekao ocu što se dogodilo. A zašto je imao previše alkohola u krvi? Zato što je nakon nesreće bio potresen i trebao je malo popiti kako bi se smirio. Nekoliko dana kasnije čak je s majkom došao pokloniti se čovjeku kojem je oduzeo život.

Ti argumenti i prividno kajanje nisu pomogli i teretilo ga se za nekoliko djela - prebrzu vožnju, bijeg s mjesta nesreće i smrt izazvanu neopreznom vožnjom - no protiv njega nikada nije bila podignuta službena optužnica, navodno zato što je uspješno izbjegavao pozive istražitelja. Ili je bio bolestan, prenose mediji, ili je bio na službenom putu.

No, ako se pogleda društvena mreža Instagram i više od 100 njegovih fotografija koje su na njoj objavljene otkad je ubio policajca, nasljednik je krao bogu dane. Primjerice, tri mjeseca nakon nesreće bio je na utrci u Bangkoku, smijao se iz gledališta, okružen obitelji. Bio je u Osaki, u Čarobnjačkom svijetu Harryja Pottera, pa u Monaku, pa opet u Japanu, na snowboardingu, a rođendan je slavio u Londonu. Kupao se i u Abu Dhabiju, večerao u Nici, pozirao u rodnom gradu s biciklom od 10.000 dolara. Letio je privatnim zrakoplovima i zadržao crni Porche Carrera u Londonu, s tablicama B055 RBR, što je šifra za “Boss Red Bull Racing”. S obitelji se odmarao i u Laosu, i to u resortu u kojem jedno noćenje stoji 1000 dolara.

No, kod kuće, u Tajlandu, počela su se postavljati pitanja i nizati optužbe da su moćni i bogati nekažnjivi, pa čak i ako je žrtva policajac, pogotovo zato što je još prije pet godina tadašnji šef policije obećao da “neće dopustiti da policajčeva smrt prođe nekažnjeno”. A bilo je upravo tako, barem do sada.

Nasljednik je bio optužen za prebrzu vožnju, bijeg s mjesta nesreće i smrt uzrokovanu neopreznom vožnjom. Zastara je već nastupila za prebrzu vožnju (kazna od 29 dolara), a ove nedjelje nastupit će i za bijeg (do šest mjeseci zatvora). No, optužba za ubojstvo i dalje vrijedi, još deset godina.

Upravo zbog toga se javnost - i obitelj ubijenog - nadaju da će pravda ipak biti zadovoljena.

- Mislim da će se opet izvući, no imamo još deset godina, nisam izgubio svu nadu - rekao je Porn-anan Klanprasert, brat ubijenog policajca. Njegova obitelj se nagodila s Yoovidhyama nedugo nakon nesreće. Yoovidhye su im pristupili nudeći novac kako bi odustali od građanske tužbe. Obitelj je isprva tražila 240.000 dolara, no na kraju je dobila 100.000 dolara. Odvjetnik bogataša rekao je da je prvi iznos prevelik te da obitelj, unatoč bogatstvu, želi mudro raspolagati novcem.

Dvostruki standardi

- Oprostio sam mu. No, želim ga vidjeti u sustavu pravosuđa. Riječ je o pravdi za tajlandsko društvo koje zaslužuje pošteni pravosudni sustav bez dvostrukih standarda koji koriste bogatima i moćnima - tvrdi.

Tajland se tako ovih dana našao u vrlo ozbiljnom problemu. Zemlja je, naime, i dalje pod blagim, ali stalnim pritiskom zbog vladavine vojne hunte koja je bila obećala da će organizirati izbore i vratiti demokraciju, ali čini se da joj se dopalo voditi državu. No, otvoreno ih je osramotila bivša premijerka Yingluck Shinawatra koja je prije par dana bez traga nestala i to kad se trebala pojaviti pred sudom.

Njoj država kani suditi zbog malverzacija koje tvrdi da je provela za vrijeme dok je bila na čelu vlade. Što misli o neovisnosti pravosuđa više nego jasno je pokazala svojim bijegom. Ona je sestra tajlandskog milijardera Thaksina, koji je također pobjegao iz zemlje. Da bi se osigurao on je uzeo crnogorsko državljanstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:16