NEDODIRLJIVI ‘GAZDA‘

Ferrarijem pregazio policajca, vukao ga po cesti i pobjegao. Danas je potpuno slobodan čovjek...

Odluka je izazvala nemir u javnosti zbog nekažnjivosti kakvu uživaju bogati na Tajlandu
Vorayuth Yoovidhya
 AFP

Povjerenje u tajlandskom javno tužiteljstvo i policiju dovedeno je u pitanje nakon što su pale sve optužbe protiv nasljednika Red Bulla Vorayutha "Gazde" Yoovidhya zbog izazivanja prometne nesreće, piše Bangkok Post.

Svi lokalni i međunarodni nalozi za uhićenje su opozvani nakon ove odluke suda.

Odluka je izazvala nemir u javnosti zbog navodne nedodirljivosti kakvu uživaju bogati na Tajlandu. Na internetu se može naći mnogo objava u kojima bijesni građani tvrde kako zatvori služe samo za odstanjivanje siromašnih dok bogati, koji su se ozbiljno ogriješili o zakon, nikad ne zavire u zatvorsku ćeliju.

Jedan aktivist tvrdi da će pisati antikorupcijskoj ustanovi sa zahtjevom da se istraže tužitelji i policija koji su vodili ovaj slučaj.

Još uvijek nisu poznati razlozi za ovu odluku, a ured javnog tužitelja nije dao nikakva pojašnjenja.

Za ovu vijest se doznalo u četvrtak kad je CNN objavio detalje pisma koje je poslano iz policijske postaje Thong Lor na Vorayuthovu adresu.

U pismu koje je postavljeno na Facebook stranicu kaže se: - Javni tužitelj je naredio oslobađanje gospodina Vorayuth Yoovidhya od svih optužbi. Državni načelnik policije nije uložio prigovor na odluku. Slučaj je zaključen.

Vijest je odmah izazvala bijes u javnosti. Na Twitteru #BossYoovidhya je najuspješniji hashtag u Tajlandu koji ima 200,000 tweetova u zadnjih nekoliko dana.

Javni tužitelj Wongsakul Kittipromwong je negirao da je upoznat s ovom odlukom.

image
Ferrari kojim je Vorayuth Yoovidhya izazvao nesreću
AFP


Glasnogovornik Kraljevske tajlandske policije Pol Col Kissana Phathanacharoen je kazao da je donesena odluka da se povuče optužnica za nesmotrenu vožnju sa smrtnim ishodom protiv Vorayutha. Policija se složila s tužiteljem. Uskoro će biti zatraženo da se povuku lokalni nalozi za uhićenje, a od Interpola će se zatražiti da povuče crveno upozorenje.

- Hoće li se policija protiviti odluci tužitelja ili ne ovisi o svjedocima i dokazima, a ne o društvenim zahtjevima. Protiv policijskih dužnosnika koji su loše vodili ovaj slučaj 2012. su već provedene disciplinske mjere. Gospodin Vorayuth se sad može vratiti na Tajland bez problema. U ovom trenutku ne znamo gdje se nalazi, kazao je Pol Col Kissana.

Pol Maj Chavalit Laoha-udom, zastupnik u parlamentu, koji je svojedobno sudjelovao u prikupljanju dokaza u ovom slučaju kazao je da je uznemiren tužiteljevom odlukom.

Kazao je da je uvjeren kako protiv Vorayutha postoje čvrsti dokazi.

Aktivist Srisuwan Janya je kazao da bi odluke tužiteljstva i policije u ovom slučaju mogle biti shvaćene kao preferencijalni tretman i da će pozvati Državnu antikorupcijsku komisiju da ovo istraži.

Vorayutha optužuju da je vozeći svoj crni Ferrari velikom brzinom udario pozadinu policijskog motocikla i vukao tijelo policajca po gradu prije nego je odjurio dalje. Incident se dogodio 2012. godine. Žrtva je bio 47-godišnji Maj Wichian Klanprasert. Vorayuth je tad imao 27 godina.

Sedam puta je odgađano saslušanje Vorayutha. Tek u travnju 2017. tužitelji su napokon optužili Vorayutha za obijesnu vožnju kojom je uzrokovao smrt, a zatim propustio pružiti pomoć unesrećenom.

Pobjegao je privatnim avionom dva dana prije izlaska na ispitivanje pred sudom.

Optužnica za brzu i neopreznu vožnju kojom je nanesena šteta za imovinu je kasnije odbačena, kad je istekao rok zastare.

Druga optužnica, za nepružanje pomoći unesrećenom je istekla u rujnu 2017.

Zadnja i najozbiljnija optužnica, za obijesnu vožnju kojom je uzrokavana smrt osobe je trebala trajati do 2027., ali je sad odbačena, piše Bangkok Post.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:38