14 MARKI AUTOMOBILA

Fiat Chrysler i Peugeot spajaju se u novi automobilski koncern Stellantis

‘Stellantis ima "dovoljno duboke džepove" kako bi financirali prelazak na električna vozila i preuzeli veće rivale Toyotu i Volkswagen‘
Fiat Chrysler Automobiles (FCA) i francuska Groupe Peugeot S.A. (PSA)
 Harold CUNNINGHAM, Daniel ROLAND/AFP

Talijansko-američka grupacija Fiat Chrysler Automobiles (FCA) i francuska Groupe Peugeot S.A. (PSA) u subotu će zapečatiti svoje dugo očekivano spajanje u novi automobilski koncern Stellantis, četvrtu najveću svjetsku automobilsku skupinu, piše Reuters.

"Stellantis ima "dovoljno duboke džepove" kako bi financirali prelazak na električna vozila i napali veće rivale Toyotu i Volkswagen", piše ta agencija, dodajući da je za finalizaciju ugovora o tom spajanju, vrijednom 52 milijarde američkih dolara, talijansko-američkim i francuskim proizvođačima automobila trebalo više od godinu dana.

Dionicama Stellantisu, na čijem će čelu, kako piše Reuters, biti trenutni izvršni direktor PSA-a Carlos Tavares, u ponedjeljak se počinje trgovati u Milanu i Parizu, a u utorak u New Yorku.

Analitičari se sada bave time kako Tavares planira riješiti ogromne izazove s kojima se grupa suočava, od viška proizvodnih kapaciteta do loših performansi u Kini, o čemu će, kako se nadaju, Tavares također govoriti u utorak na svojoj prvoj konferenciji za novinare na mjestu izvršnog direktora Stellantisa.

FCA i PSA su procijenili da Stellantis može smanjiti godišnje troškove za više od 5 milijardi eura (6,1 milijardu dolara) bez zatvaranja pogona, a investitori su uz to zainteresirani i za Tavaresov akcijski plan i druge detalje, uključjujući i o transformaciji asortimana automobila za električnu eru, oživljavanju zaostalog bogatstva grupe u Kini, racionalizaciji njezinog ogromnog globalnog carstva i rješavanje velikih prekomjernih kapaciteta.

Automobilski koncern Stellantis uključivat će svih 14 marki automobila FCA i PSA pod jednim krovom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 04:04