POVIJESNO ZBLIŽAVANJE

FIDEL CASTRO PREKINUO ŠUTNJU I NAPISAO PISMO 'Ne vjerujem Amerikancima, s njima nisam prozborio ni riječ! Ali...'

"Uvijek se zalažemo za suradnju i prijateljstvo naroda svijeta, uključujući i naše političke protivnike", naveo je Fidel Castro u poruci
 AFP

Sjedinjene Države su "pozitivnim znakom" ocijenile reakciju bivšeg kubanskog predsjednika Fidela Castra na povijesno zbližavanje Washingtona i Havane, rekla je u utorak glasnogovornica State Departmenta Jennifer Psaki.

"Njegovo spominjanje međunarodnih norma i načela doživljavamo kao pozitivan znak i nadamo se da će ih kubanska vlada primijeniti u korist demokratske, stabilne i napredne Kube", rekla je Psaki.

Fidel Castro je u ponedjeljak navečer prekinuo višemjesečnu šutnju i u pismu naveo da ne vjeruje Sjedinjenim Državama, ali da ipak ne odbacuje zbližavanje s Washingtonom.

"Ne vjerujem politici Sjedinjenih Država, s njima nisam prozborio ni riječ, što ne predstavlja nikakvo odbacivanje mirovnog rješenja sukoba", naveo je bivši predsjednik (88) u elektroničkoj poruci pročitanoj na državnoj televiziji i objavljenoj u utorak u državom tisku.

"Uvijek se zalažemo za suradnju i prijateljstvo naroda svijeta, uključujući i naše političke protivnike", naveo je Fidel Castro u poruci.

"Svako političko i dogovoreno rješenje problema između SAD i naroda Latinske Amerike, bez uporaba sile, treba se odvijati prema međunarodnim normama i načelima", dodao je.

Te izjave su objavljene četiri dana nakon prvih službenih razgovora na visokoj razini dviju zemalja nakon nekoliko desetljeća.

Ti pregovori su otvorili put uspostavi diplomatskih odnosa prekinutih 1961

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:03