PUSTINJSKI NOGOMET

FIFA TRAŽI DA KATAR POMAKNE MUNDIJAL NA ZIMU Gledatelji ne smiju na +50 stupnjeva

Premier Liga protivi se prebacivanju termina Svjetskog prvenstva na studeni i prosinac jer bi to napravilo kaos u rasporedu engleskih utakmica
 Fabrice Coffrini / AFP

Katar će svoje Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022. morati s ljetnom pomaknuti na zimski termin, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Medicinskog odbora FIFA-e Michel D’Hooghe. On smatra da su zdravstveni rizici za nogometaše i publiku preveliki ako se prvenstvo održi na pustinjskim temperaturama u lipnju i srpnju kada je zakazno, jer one tada ne padaju ispod 30 stupnjeva Celzija, prosječna dnevna temperatura je 42 stupnja, nerijetko dosegne i 50 stupnjeva Celzija.

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter već je podržao preporuku svojih medicinskih stručnjaka i preporučio organizatorima u Kataru da razmotre “udaljavanje od tradicionalnog ljetnog termina”.

Katar ima vrelu pustinjsku klimu i vrućina u toj zemlji ne popušta ni noću. Ali u studenomi prosincu tamo su vremenski uvjeti slični europskom ljetu, s prosječnom dnevnom temperaturom od 26 stupnjeva i povremeno s malo kiše.

“Siguran sam da Katarci imaju tehničke vještine za organizaciju turnira na kojemu će timovi igrati i trenirati na stabilnoj, prihvatljivoj temperaturi ali što ćemo s publikom? Gledatelji će morati putovati od stadiona do stadiona i mislim da nije dobra ideja da to čine na 47 stupnjeva i više” rekao je D’Hooghe

Premier Liga protivi se prebacivanju termina Svjetskog prvenstva na studeni i prosinac jer bi to napravilo kaos u rasporedu engleskih utakmica. Ali Udruga europskih klubova tvrdi da je “otvorena prema ideji o pomicanju” termina, a i predsjednik Nogometnog udruženja Greg Dyke rekao je da bi ljetni turnir na Bliskom istoku bio “nemoguć”.

Bilo je i ideja da Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. radije dodijeli drugom domaćinu nego da se pomiče termin, ali predsjednik katarskog organizacijskog odbora Hasan al-Tavadi to odbija. “Uvjeravam sve da nije nemoguće ugostiti Svjetsko prvenstvo u Kataru tijekom ljeta”, rekao je za BBC. “Kandidirali smo se za ljetno prvenstvo, to je naš izvorni plan i mi ćemo ga provesti.”

FIFA će o promjeni termina Svjetskog prvenstva razgovarati na sastanku u listopadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:21