‘BACILI‘ 400 MILIJUNA FUNTI

Fijasko covid mjere: Britanija hotelsku karantenu mislila naplatiti, na kraju većinu platila sama

Ukupno je za trošak hotelske karantene bilo utrošeno 782 milijuna funti, od čega je na teret građana palo više od pola

Hotelska karantena u Velikoj Britaniji

 Adrian Dennis/AFP

Velika Britanija potrošila je čak 400 milijuna funti novca poreznih obveznika na obveznu hotelsku karantenu koju je mislila "prebiti" kroz naplatu boravka tijekom izolacije na covid-19 pozitivnih putnika, ali je na kraju sama morala snositi većinu tog troška jer je samo dva posto putnika koji su tijekom pandemije ulazili u zemlju bilo pozitivno.

Podaci koje prenosi britanski Travelweekly otkriveni su ovih dana u britanskom parlamentu i otkrivaju da je ukupno za trošak hotelske karantene bilo utrošeno 782 milijuna funti, od čega je na teret poreznih obveznika palo više od pola.

Osim toga, izvješće je otkrilo kako je 42 posto osoba kršilo uvjete obvezne samoizolacije nakon putovanja, iako je država privatnim tvrtkama platila čak 144 milijuna funti za njihovu kontrolu, a pravila prelaska granica u tom su konfuznom periodu od veljače 2021. do siječnja 2022. godine bila izmijenjena čak deset puta.

Prema podacima Nacionalnog ureda za reviziju, 214 tisuća dolazaka iz crvenih zemalja na kraju je rezultiralo hotelskom karantenom od 11 noćenja između travnja i prosinca 2021. godine, a za one kojima je određena kućna samoizolacija na kraju se ispostavilo kako za 33 posto njih nije utvrđeno jesu li je se uopće pridržavali, s procjenom da ju je kršilo između 26 i 42 posto osoba.

Dalje je Ured za reviziju otkrio da su mnogi podaci koje su putnici ostavljali u takozvanim "passenger locator forms" bili netočni, ali ih uglavnom nisu provjeravali, a sve skupa je jasno kako Vlada, unatoč golemim količinama novca koji su bili uloženi u obveznu karantenu, zapravo nije imala nikakve mjerljive parametre prema kojima bi mogla ocjenjivati njihovu uspješnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:05