SKANDALOZNO

Fijasko sporne deklaracije o novoj korona strategiji: Potpisali je brojni lažni stručnjaci

Među potpisnicima je i 18 homeopata te više od stotinu terapeuta koji se bave masažom, hipnoterapijom i mongolskim khoomii pjevanjem
Ilustracija
 Justin Tallis/AFP

Otvoreno pismo koje su prenijeli svi svjetski mediji, a u kojem znanstvenici pozivaju da se starijima ograniči kretanje, no da se mlade pusti da žive normalno i da se tako s vremenom razvije imunitet krda, u potpisu ima i nekoliko očito lažnih imena među kojima su i 'dr. Johnny Bananas' i 'profesor Cominic Dummings', piše Guardian.

'Velika deklaracija iz Barringtona', koju je navodno potpisalo 15.000 znanstvenika i medicinara iz čitavog svijeta, sadrži više lažnih imena kao i nekolicinu homeopata.

Jedan potpisnik je kao instituciju u kojoj radi, naveo 'Sveučilište tvoje mame', a drugi je navodni stručnjak kao svoje osobno ime naveo prvi stih iz Macarene.

Među potpisnicima je i 18 homeopata te više od stotinu terapeuta čija su područja ekspertize masaža, hipnoterapija i mongolsko khoomii pjevanje (vrsta grlenog pjevanja koje se prakticira u Mongoliji).

Deklaracija koja je ovaj tjedan izazvala veliku pažnju javnosti, poziva na ublažavanje mjera te dopuštanje većini ljudi da se vrate normalnom životu, dok bi se posebno štitile samo najranjivije skupine.

Među potpisnicima su i znanstvenici sa sveučilišta Oxford, Cambridge, Harvard, Stanford, Nottingham, Edinburgh, Exeter, Sussex i York. Međutim, web stranica deklaracije dopušta svakome da doda i svoje ime uz uvijet da priloži e-mail, prebivalište, poštanski broj i ime.

U kontakt formi se traže i podaci o tome je li potpisnik medicinski djelatnik, znanstvenik ili slično, a deklaraciju je potpisalo već 160.000 ljudi.

Nije poznato koliko je imena s deklaracije lažno, niti kad su se točno pojavila. Međutim, mnogi su znanstvenici već iznijeli svoje kritike zaključka deklaracije.

Doktor Michael Head, koji se bavi istraživanjem globalnog zdravlja na Sveučilištu Southampton kaže kako je 'deklaracija jako loša ideja' te sumnja da bi najugroženiji građani uopće mogli izbjeći virus ako mu se dopusti slobodno širenje.

'Na koncu konca, Barrington deklaracija temelji se na principima vrlo opasnima po javno zdravlje', kaže Head.

Profesor Jeremy Rossman sa Sveučilišta Kent naglasio je i kako antitijela koja nas štite mogu brzo iščeznuti te da je već sada zabilježeno više slučajeva reinfekcije novim koronavirusom.

Ravnatelj Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije (HHS), Sir Simon Stevens, kaže kako bi primoravanje svih starijih od 65 da ostanu u kućama kako bi se spriječilo širenje virusa 'apartheid temeljen na dobi'.

Deklaraciju se također optužuje da ignorira sve češće dokaze da se od Covida teško razbolijevaju i mlađe, inače zdrave osobe te da poteškoće osjećaju još mjesecima nakon završetka infekcije.

Deklaracija poziva na 'fokusiranu zaštitu' te kaže kako bi karantena sve do pojave dostupnog cjepiva načinila 'nepopravljivu štetu koju će na svojoj koži najviše osjetiti oni manje privilegirani'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:03