STIŽE NORU

Filipini evakuiraju ljude pripremajući se za nadolazeći supertajfun: ‘Ne izlazite na more!‘

Nastavit će se pojačavati i mogao bi doći do kopna u nedjelju poslijepodne ili navečer sa 185 do 205 km/h trajnih vjetrova

Pripreme za supertajfun Noru

 Kevin Tristan Espiritu/Afp

Filipinske vlasti započele su u nedjelju evakuaciju ljudi iz obalnih područja dok se glavni otok Luzon, uključujući Manilu, sprema za tajfun kategorije 3 koji nastavlja jačati, rekli su dužnosnici.

Tajfun Noru postao je supertajfun "nakon razdoblja eksplozivnog jačanja", s kontinuiranim vjetrovima koji su se u subotu navečer povećali na 185 km na sat sa 120 km/h, objavila je agencija za katastrofe u upozorenju.

Nastavit će se pojačavati i mogao bi doći do kopna u nedjelju poslijepodne ili navečer sa 185 do 205 km/h trajnih vjetrova, rečeno je.

"Tražila sam od naših gradonačelnika da se pridržavaju strogih preventivnih evakuacija", rekla je Helen Tan, guvernerica pokrajine Quezon, za lokalnu radio postaju.

Ribarima u obalnim zajednicama zabranjeno je da idu na more, rekla je.

Noru, 11. tropska ciklona koja je ove godine pogodila Filipine, donijet će obilne do olujne kiše u glavnom gradu i obližnjim provincijama u nedjelju poslijepodne.

"Nadajmo se da se ovaj tajfun kreće brzo, iako donosi jake vjetrove", rekao je glasnogovornik agencije za katastrofe Bernardo Rafaelito Alejandro.

Vlasti su u pripravnosti zbog klizišta, poplava i razornih vjetrova, dodao je.

Filipinska obalna straža priopćila je da je više od 1200 putnika i 28 plovila zaglavljeno u lukama južno od glavnog grada.

Noru se kretao prema zapadu i vjerojatno će izroniti iznad Južnog kineskog mora do nedjelje navečer ili ponedjeljka ujutro.

Filipine, arhipelag od više od 7600 otoka, godišnje zahvati prosječno 20 tropskih oluja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2023 10:58