GRANICA PRISTANKA

Filipini konačno mijenjaju kontroverzni zakon: ‘Danas je senat napokon rekao ‘ne‘ silovanju djece‘

Prema dosadašnjem zakonu, osoba sa samo 12 godina može dati pristanak na spolni odnos. Sada se granica želi povisti na 16 godina
 Rouelle Umali/XINHUA/Xinhua via AFP

Senat Republike Filipini podupro je prijedlog zakona da se dobna granica pristanka na spolni odnos povisi na šesnaest godina, Reuters.

Naime, prema dosadašnjem zakonu, osoba mora imati minimalno dvanaest godina kako bi mogla dati pristanak na spolni odnos, a sada su senatori odobrili zadnje čitanje prijedloga zakona koji bi tu granicu povisio. Predloženi su zakon poduprla dvadeset i dva senatora, a jedan je bio suzdržan.

Sličnu je mjeru u prosincu prošle godine odobrio Donji dom, a sada Dvodobni odbor mora uskladiti dva nacrta zakona i proslijediti konačni prijedlog predsjedniku koji bi ga trebao odobriti.

Filipini trenutno imaju najnižu dobnu granicu pristanka na spolni odnos u jugoistočnoj Aziji te jednu od najnižih na svijetu.

Cilj predloženog zakona je zaštita djece od silovanja i drugih vrsta seksualnog zlostavljanja. Prema podacima filipinske organizacije The Center for Women's Resources, koja se bori za osnaživanje žena, sedam od deset žrtava silovanja na Filipinima su djeca.

- Danas je senat napokon rekao "ne" silovanju djece i pozvao na aktivnu promjenu - komentirala je odluku Risa Hontiveros, senatorica i glavna autorica spomenutog prijedloga zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:12