OKRŠAJ S VOJSKOM

FILIPINI Pobunjenici oko 180 talaca koriste kao živi štit

MuslimanskI front nacionalnog oslobođenja želi proglasiti neovisnu državu
 AFP

Već četiri dana traje sukob filipinske vojske i pobunjenika iz Muslimanskog fronta nacionalnog oslobođenja (MNLF) na otoku Mindanao, u kojem pobunjenici drže oko 180 talaca i koriste ih kao živi štit.

Glasnogovornik filipinskih oružanih snaga, pukovnik Ramon Zagala, za CNN je rekao da vojska trenutačno u okruženju drži oko 180 pobunjenika koji u većinski kršćanskom gradu Zamboanga imaju otprilike jednak broj talaca.

- Upravo ih pokušavamo zadržati na tim lokacijama kako ne bi mogli ući ni izaći. Ali nažalost, drže između 160 i 180 talaca – rekao je te dodao kako je prvotni plan pobunjenika bio prići gradu s mora i na gradskoj vijećnici podići zastavu njihove organizacije.

Jučer su muslimanski pobunjenici koji žele proglasiti neovisnu državu pred vojskom poredali više desetaka talaca vezanih zajedno, koji su im poslužili kao živi štit. Ljudi su mahali bijelim zastavama i vikali vojnicima da ne pucaju.

Prošle je godine druga separatistička skupina, Islamska Moro fronta oslobođenja, potpisala mirovni sporazum s vladom, kojim je dogovorena nova autonomna regija za narod Moro. No, MNFL se tom sporazumu protivi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:57