VRAĆANJE STANOVNIKA

Filipini ukinuli upozorenje na tsunami nakon potresa magnitude 7,4 na jugu zemlje

Valovi su bili manji od jednog metra u gradovima na obali i otocima južnih pokrajina i potrajali pet sati nakon potresa

Ilustracija

 Ted Aljibe/Afp

Filipini su rano u nedjelju ukinuli upozorenje na tsunami i stanovništvo se počelo vraćati nakon poziva na evakuaciju zbog potresa 7,4 koji je pogodio jug te zemlje pri čemu je najmanje jedna osoba poginula, a četiri su ozlijeđene.

Nakon potresa u subotu navečer blizu grada Hinatuan u pokrajini Surigao Del Sur, 906 kilometara južno od Manile, vlasti su objavile upozorenje na tsunami i pozvale stanovništvo da se povuče prema unutrašnjosti.

Valovi su bili manji od jednog metra u gradovima na obali i otocima južnih pokrajina i potrajali pet sati nakon potresa, prenosi agencija dpa.

Nakon potresa slijedilo je više od 500 naknadnih udara, objavila je filipinska seizmološka agencija Philvolcs, a najsnažniji je bio 6,1.

Ministar obrane Gilbert Teodoro rekao je da je poginula trudnica kada se na nju urušio zid kuće u pokrajini Davao Del Norte u potresu. Druge četiri osobe su ozlijeđene.

Filipini leže na tzv. pacifičkom vatrenom prstenu, pojasu najaktivnijem području na planetu gdje se bilježi gotovo 90 posto svih potresa u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:58