uzrujali su ga

Filipinski ministar podivljao na Kinu: ‘Kako da ovo lijepo kažem? Odj***te van iz naših voda!‘

Nije birao riječi u svojoj tiradi nakon što je njegova vlada Pekingu uputila već 78 prosvjednih nota u proteklih pet godina
Teodoro Locsin
 Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia

Filipinski ministar vanjskih poslova Kini je sa svog privatnog Twitter računa poslao poruku punu eksplicitnih izraza, iziritiran kontinuiranim upadima kineskih “ribarskih” brodova u područje filipinskog isključivog gospodarskog pojasa.

Ministar Teodoro Locsin, koji se i inače zna koristiti izravnijim jezikom nego što je uobičajeno za jednog diplomata, nije birao riječi u svojoj tiradi na društvenoj mreži, nakon što je njegova vlada Pekingu uputila već 78 prosvjednih nota u proteklih pet godina.

“Kino, prijatelji, kako da ovo pristojno kažem...”, pitao se Locsin. “Da vidim... O... ODJ**ITE VAN! Što to radite našem prijateljstvu? Vi. Ne mi. Mi pokušavamo. Vi. Vi ste kao ružni grubijan koji se nameće zgodnom tipu koji samo želi biti prijatelj, a ne roditi kinesku pokrajinu.”

Svoju je živopisnu misao potom nastavio u sljedećoj objavi na Twitteru. “On nema maternicu. Kada bi i pokušao roditi kinesku pokrajinu to bi u najboljem slučaju bila lopta govana i kraj režima. Što je to toliko teško razumjeti u Duterteovoj deklaraciji UN-u da je arbitražna presuda učinila sve otoke filipinskim, ničijim tuđim?”

Kineska ambasada u Manili nije odgovorila na upite Reutersa oko Locsinovih tvitova, dok je američko ministarstvo vanjskih poslova, znakovito, ponovilo izjavu državnog tajnika Antonyja Blinkena, koji je prošli mjesec upozorio kako Sjedinjene Države "stoje uz svojeg saveznika, Filipine, pred kineskim pritiskom pomorske paravojske u Južnom kineskom moru”.

“Kao što smo već naveli, oružani napad na filipinske oružane snage, civilne brodove ili zrakoplove na Pacifiku, uključujući i u području Južnog kineskog mora, aktivirat će naše obveze prema sporazumu SAD-a i Filipina o uzajamnoj obrani u slučaju napada”, kazala je glasnogovornica američkog ministarstva.

Do najnovijih napetosti između Filipina i Kine došlo je početkom prošlog mjeseca kada se više od 200 kineskih “ribarskih” brodova okupilo oko koraljnog grebena Whitsun, koji Kina smatra svojim teritorijem, no Trajni arbitražni sud u Haagu dodijelio ga je Filipinima u svojoj presudi iz 2016. Kina ne priznaje ishod arbitraže i otočiće i grebene unutar filipinskog gospodarskog pojasa pokušava opsjedati svojom pomorskom paravojskom - flotom navodno ribarskih brodova.

Američke obavještajne službe vjeruju kako se radi o neslužbenoj grani kineske ratne mornarice, a stotine plavih brodova, koji u tovarnom prostoru nose i oružje, ometaju vojne i patrolne brodove drugih nacija u Južnom kineskom moru, a u slučaju da su napadnuti mogli bi tvrditi kako su nevine žrtve agresije.

U nekoliko prethodnih slučajeva, kineska pomorska paravojska opkolila bi greben, tvrdeći da su se usidrili zbog lošeg vremena, postavila bi “privremene” građevine koje, kao, služe za sklonište ribarima, a potom bi dovezli jaružala i nadogradili otok. Uništili bi koralje, proširili kopneni dio, i potom na otočiću izgradili vojne baze, aerodrome, radarske sustave i protuzračne rakete.

Filipini su u nedjelju najavili kako će nastaviti svoje vojne vježbe u Južnom kineskom moru, unutar svojeg gospodarskog pojasa, kao odgovor Kini koja je upozorila Manilu da “zaustavi akcije koje bi mogle eskalirati sporove”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:21