RODRIGO DUTERTE

FILIPINSKI PREDSJEDNIK SE JAVNO ISPRIČAO OBAMI 'Žao mi je što sam to izrekao. Naučili smo lekciju, oprostite mi ako možete...'

 Erik De Castro/File Photo / REUTERS

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte ispričao se u nedjelju bivšem predsjedniku SAD-a Baracku Obami jer ga je 2016. godine nazvao "kučkinim sinom".

"Gospodine Obama, bilo bi primjereno u ovome trenutku kazati kako mi je žao što sam to izrekao", izjavio je Duterte u govoru koji je održao pred filipinskom zajednicom u Izraelu, gdje je trenutno u službenom posjetu.

Dodao je kako je oprostio Obami za kritike koje je izrekao o njegovoj kontroverznoj kampanji protiv ilegalnih droga u kojoj su ubijene stotine navodnih ovisnika i dilera.

"Naučili smo lekciju. Jako se dobro razumijemo i ako mi možete oprostiti, oprostite mi. Ja sam vama oprostio", rekao je.

Duterte je bivšeg američkog predsjednika opisao kao hladnog i distanciranog.

Suprotno tome, aktualnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa smatra "dobrim prijateljem" koji "govori njegovim jezikom".

Filipinski je predsjednik uvredu na račun Obame izgovorio 2016. kada su ga novinari pitali kako bi reagirao da ga iz SAD-a upitaju o stanju ljudskih prava na Filipinima na summitu organizacije ASEAN koji se tada održavao u Laosu.

SAD je zbog toga otkazao dogovoreni bilateralni sastanak dvojice vođa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:28