BALKANSKA RUTA

FILMSKA POTJERA Sumnjivi Mercedes sa njemačkim tablicama koji je prevozio ilegalne migrante slovenski policajci zaustavili tek pred Trstom

Ilustracija
 Damir Krajač / CROPIX

LJUBLJANA - Slovenska policija zaustavila je u utorak u jutarnjim satima novi pokušaj prebacivanja ilegalnih migranata u zapadnu Europu, pri čemu je sumnjivi Mercedes s privremenim njemačkim tablicama uspjela zaustaviti tek pred Trstom, nakon što je u oštrom zavoju vozač izgubio kontrolu nad vozilom.

Kako je objavila policijska uprava Koper, potjera je započela u 5 sati ujutro, kad je policijska patrola na cesti Lipica – Divača primijetila sumnjivi mercedes s njemačkim tablicama, pa pošla za njim, pokušavajuči ga zaustaviti rotirajućim svjetlima i zvučnim signalima, ali neuspješno.

Štoviše, vozač za kojega je poslije utvrđeno da je prevozio ilegalne migrante je ubrzao prema Basovizzi i Trstu pa je na gas morao pritisnuti i vozač policijskog auta i potjera se nastavila u susjednoj državi, u okolici Trsta.

Slovenska je patrola u skladu s protokolom o prekograničnoj suradnji s talijanskom policijom o tome obavijestila svoj dežurni centar u Ljubljani.

Iako je automobil u bijegu neko vrijeme zbog brzine pobjegao iz vidnog polja prateće policijske patrole, uskoro je uslijedio kraj bjesomučne potjere jer se mercedes u zavoju pred Basovizzom oštetio i nije mogao nastaviti put.

Slovenski su policajci nakon toga primijetili da je nekoliko osoba iz vozila pobjeglo u šumu, a na mjestu zaustavljanja zatekli vozača i jednog suputnika, koje su zadržali do dolaska talijanskih kolega.

Zajedičkim pregledom i ispitivanjem došlo se do zaključka da je mercedes vozio 25-gidišnji državljanin Albanije, dok je uz njega sjedio državljanin Turske, a kasnije je na tom terenu pronađen još jedan Turčin za kojega se sumnja da je ilegalni migrant.

Migrante i albanskog vozača zadržali su talijanski policijski organi, nakon čega se slovenska policijska ophodnja vratila u Sloveniju.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar izjavio je u ponedjeljak da je u Sloveniji u prva tri mjeseca na granici i unutrašnjosti policija otkrila više od 1300 ilegalnih migranata, što je znatno više nego u istom razdoblju lani, čemu su pogodovale i toplije vremenske prilike početkom ove godine zbog kojih je opet više "prometa" tzv. balkanskom rutom prema srednjoj i zapadnoj Europi.

Poklukar je i tom prilikom ponovio dobru suradnju na suzbijanju ilegalnih migracija sa susjednim državama, te dobru suradnju s Hrvatskom na čuvanju schengenske granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:59