NIJE MU PRVI PUT

Filmski bijeg ruskog kriminalca iz belgijskog zatvora: Žličicom upalio viličara, dignuo sebe na krov i utekao

Mouslim je žlicu dobio u kantini od ruskog "kolege" zatvorenika koji je, zbog dobrog ponašanja, zaslužio privilegije
Mouslim Aboubakarov
 Politie.be

Za 40-godišnjeg Mouslima Aboubakarova zatvorske su rešetke samo izazov, a nema takvog kojem on nije dorastao. Tako je već peti put pobjegao iz belgijskog zatvora, ovog puta iz ustanove u gradu Gentu, a metode bijega sve su mu inovativnije. Ovog puta je, javlja Daily Telegraph, ruski kriminalac malenom žlicom uspio upaliti i pokrenuti viličara te se njime prebaciti na krov zatvora i zatim pobjeći.

Filmska priča otkriva kako je Mouslim žlicu dobio u kantini od ruskog "kolege" zatvorenika koji je, zbog svog dobrog ponašanja, zaslužio privilegije poput korištenja metalnog pribora za jelo.

Aboubakarov je na noge podigao policiju koja je angažirala pse i u zrak vinula helikopter, no još mu se ne može ući u trag, a potraga traje sada već gotovo tri puna tjedna - utekao je 4. kolovoza. List napominje kako bijeg iz zatvora nije formalno kažnjiv u Belgiji, već samo kriminalna djela koja se tijekom bijega počine. U svakom slučaju, Mouslim je služio 15-godišnju kaznu zbog pljački, prijevara, ilegalnog posjedovanja oružja, držanja talaca te drske pljačke u kojoj se nasilno ponašao prema starijoj ženi. Boravak u zatvoru nije mu se svidio pa je 4. kolovoza odlučio da mu je najbolje pobjeći.

Lokalni mediji navode kako je nevjerojatno da je Aboubakarov bijeg uspio izvesti posve sam. U šoku je i njegov odvjetnik Frank Scheerlinck.

- On je čovjek koji vjeruje samo sebi. Iznenadilo bi me da je svoje planove podijelio s nekim - kazao je novinarima.

Telegraph piše kako je 2012. kriminalac zlostavljao stariju ženu prilikom pljačke. Ona ga je uspjela ugristi, što je uz pomoć DNK analize bio ključni dokaz da ga se osudi na zatvorsku kaznu. U trenutku bijega bio je, navode, atletski građen, imao je kratku kosu i tamnu bradu te možda nosi naočale. Nosio je crnu majicu, sive traperice i crne cipele.

List podsjeća kako su bijegovi iz zatvora česti u Belgiji, gdje zakon na takav postupak gleda kao na "želju za slobodom". Prošle godine policija je uhitila niz osumnjičenika za provalu u zatvor koji su čak unajmili i helikopter kako bi oslobodili članicu svoje skupine, suprugu jedne od kriminalaca. Mjesec dana ranije Marokanac Nordin Benallal uhićen je u Španjolskoj. Njega smatraju "kraljem bijegova", opetovano je bježao iz više institucija u koje je zatvoren.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:57