‘SALARY CAP‘

Financial Times dokopao se financijskog plana Superlige, otkrili kako bi ‘velikani‘ dijelili prihode

Uveo bi se "salary cap" po uzoru na sjevernoameričke sportove, koji će klubove obvezati da na sportske rashode troše maks. 55% prihoda
Stadion Liverpool F.C.-a Anfield
 Peter Byrne/Pa Images/Profimedia

Superliga - da ili ne? Iako su trenutačno "unutra", u Chelseaju i Manchester Cityju postoje oni koji se ozbiljno kolebaju u pridruživanju eliti, tako barem tvrdi The Guardian koji je dobio insajderske informacije po kojima su ključne negativne reakcije javnosti.

Neki su tvrdi i ne odustaju od onog što smatraju financijski puno boljom ponudom, drugi kao dva spomenuta engleska velikana, trenutačno još uvijek dvoje.

U međuvremenu, pritisak na superligaše dodatno se pojačao, a oglasio se i predsjednik MOO-a Thomas Bach.

- Čisto profitni pristup ignorira suštinske vrijednosti. Ako se sve gleda samo iz poslovne perspektive, u potpunosti se gubi socijalna misija sporta - poručio je.

U međuvremenu se Financial Times dokopao financijskog plana Superlige, koji definira kako će izgledati podjela komercijalnih prihoda među klubovima, ali i postavlja limit za trošenje na plaće igrača.

U pitanju je "salary cap" po uzoru na sjevernoameričke sportove, koji će klubove obvezati da na tzv. sportske rashode, što uključuje plaće igrača, transfera i naknade menadžerima, troše maksimalno 55 posto prihoda. Trenutačno u europskim klubovima na tu stavku odlazi između 70 i 80 posto prihoda.

Definirano je i da će 15 klubova osnivača Super lige imati pravo na 32,5 posto komercijalnih prihoda, zatim će se 32,5 posto dijeliti na svih 20 klubova, još 20 posto na temelju rezultata, a 15 posto na temelju gledanosti. Izvor iz lige rekao je FT-u da takav model osigurava da će zarada osvajača Superlige biti samo 1,5 puta veća od zarade posljednjeplasiranog kluba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:28