BIJELI LIPICANCI

Financijska tajna Španjolske kraljevske škole jahanja u Beču: Zbog korone pate i konji

Revizorsko izvješće otkriva da su se njezine financije konstantno pogoršavale i da je škola gubila novac od 2014.
Bijeli lipicanci
 Starpix/APA-PictureDesk/APA-PictureDesk via AFP

Bijeli lipicanci iz Španjolske kraljevske škole jahanja u Beču stotinama su godina mamili uzdahe svojom gracioznošću i ljepotom.

No, iako je najstarija konjička akademija na svijetu slovila i kao jedna od najprestižnijih, ovih se dana otkrilo da je posljednjih deset godina krila mračnu financijsku tajnu.

"Škola je ekonomski isplativa samo zbog javnih potpora", otkrio je austrijski revizorski sud u izvješću u kojem se također ukazuje na posljedice financijskih problema za dobrobit nekih njenih konja.

Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u Beču i simbol austrijske carske prošlosti, škola je dobila ime po izvornoj lozi lipicanaca koje uzgaja.

Utemeljena je u kasnom 16. stoljeću, a u komercijalnu djelatnost pretvorena je 2001. godine, iako je ostala u potpunom vlasništvu države.

Revizorsko izvješće otkriva da su se njezine financije konstantno pogoršavale i da je škola gubila novac od 2014.

U 2020. godini, primjerice, pandemija koronavirusa je školu dovela iz stanja nesigurnosti u stanje koje prijeti njenoj egzistenciji.

U izvješću se navodi da je škola preživjela prošlu godinu isključivo zahvaljujući pomoći u iznosu od sedam milijuna eura koje je dobila od Ministarstva poljoprivrede, a koje joj je omogućilo da nastavi isplaćivati plaće osoblju i pokrivati vlastite troškove.

Državni revizori tvrde da taj iznos još uvijek nije dovoljan kako bi se osigurala dobrobit životinja.

"Ekonomska situacija škole jahanja zahtijevala je sve više nastupa. A kao rezultat toga, pastusi povremeno nisu imali odgovarajuće vrijeme za oporavak. Nadalje, pastusi su korišteni u nastupima gdje im fizička konstitucija to nije dozvoljavala”, navodi se u izvješću.

Prosječna dob za umirovljenje sportskih konja stalno se smanjivala tijekom posljednjih godina, što ukazuje na opseg rada životinja.

Škola treba hitnu modernizaciju i stručno usavršavanje za zdravlje konja, upozoravaju revizori, a financijska situacija škole je toliko ugrožena da su kapitalna ulaganja nemoguća.

Nadalje, sustav ventilacije u stajama je godinama pokvaren, što znači da vrata konjušnice moraju stalno biti otvorena, a zbog manjka osoblja i vremena konje se rijetko dovoljno uvježbava.

Prije 20 godina škola je predstavila ambicioznu viziju - prihod je trebao dolaziti od ulaznica koje škola prodaje turistima i konjičkim entuzijastima za spektakularne koreografske izvedbe, a za koje se vjeruje da prikazuju najzahtjevnije vještine jahanja i konjskih vještina na svijetu.

Sada se našla u situaciji da je potrebna "višegodišnja" financijska nagodba i hitna potpora od austrijske vlade, zaključuje revizorski sud, kako bi škola mogla napraviti strateški plan koji bi postavio čvrste temelje.

Bečka škola jahanja odbila je komentirati financijski položaj, ali je naglasila da se od 2019. provodi pojačana zaštita dobrobiti konja. Također, poručila je da je radno vrijeme za posjetitelje skraćeno, da su se rutinske vježbe produljile i da je angažiran veterinar s punim radnim vremenom, uz 24-satnu medicinsku skrb za konje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:13