ZAVRŠEN SASTANAK

Financijski čelnici zemalja G7 upozoravaju na globalnu gospodarsku neizvjesnost

U priopćenju se ne spominje zastoj oko gornje granice američkog duga, koji pogađa tržišta u vrijeme kada troškovi posudbe rastu

Sastanak ministara financija skupine G7

 Kimimasa Mayama/Afp

Na završetku svog trodnevnog sastanka zasjenjenog zastojem u vezi s gornjom granicom duga SAD-a i posljedicama ruske invazije na Ukrajinu, financijski čelnici skupine G7 bogatih nacija upozorili su u subotu na povećanje globalne gospodarske neizvjesnosti.

Njihovo okupljanje u japanskom gradu Niigati uslijedilo je jer je zabrinutost zbog neispunjavanja obveza SAD-a potaknula neizvjesnost oko globalnih gospodarskih izgleda, već zamagljenih tvrdoglavo visokom inflacijom i bankrotom američkih banaka.

"Globalno gospodarstvo pokazalo je otpornost na brojne šokove, uključujući pandemiju covida-19, ruski agresorski rat protiv Ukrajine i povezane inflatorne pritiske", rekli su čelnici u priopćenju nakon sastanka.

"Moramo ostati oprezni te ostati agilni i fleksibilni u našoj makroekonomskoj politici usred povećane neizvjesnosti oko globalnih gospodarskih izgleda."

U priopćenju se ne spominje zastoj oko gornje granice američkog duga, koji pogađa tržišta u vrijeme kada troškovi posudbe rastu zbog agresivnog monetarnog stezanja američkih i europskih središnjih banaka.

Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je u petak da će se idućeg tjedna sastati s vodećim bankarima Wall Streeta kako bi razgovarala o mogućnosti da Washington ne plati svoj dug prvi put od 1789.

"Jasno je da bi nevolje u najvećem svjetskom gospodarstvu bile negativne za sve", rekao je predsjednik Svjetske banke David Malpass za Reuters na marginama sastanka G7 istog dana. "Posljedice bi bile loše da se to ne učini."

O bankovnim problemima, u priopćenju se kaže da će se kreatori politika pozabaviti "podacima, nadzornim i regulatornim prazninama u bankarskom sustavu".

Zadržali su ocjenu iz travnja da je globalni financijski sustav "otporan", zahvaljujući regulatornim reformama provedenim nakon globalne financijske krize 2008. godine.

Upozoravajući da je inflacija i dalje "povišena", središnje banke G7 naglasile su svoju predanost stabilnosti cijena i osiguravanju da očekivana inflacija ostane ograničena, pokazalo je priopćenje.

Skupina je ponovila svoju osudu ruske invazije na Ukrajinu i obećala pojačati nadzor nad prekograničnim transakcijama između Rusije i drugih zemalja. Financijski čelnici G7 u svom su priopćenju također postavili rok do kraja godine za pokretanje nove sheme za diverzifikaciju globalnih opskrbnih lanaca.

Nova shema predviđa da G7 nudi pomoć zemljama s niskim i srednjim prihodima kako bi mogle igrati veću ulogu u opskrbnim lancima za proizvode povezane s energijom, poput rafiniranja minerala i obrade proizvodnih dijelova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:46