SUMMIT U INDIJI

Financijski šefovi G20 nisu se uspjeli složiti: ‘Konsenzus o opisu rata u Ukrajini malo je vjerojatan‘

Indija, koja trenutačno predsjeda G20, zadržala je uglavnom neutralan stav o ratu

Zamjenik japanskog ministra financija Masato Kanda, ministar financija Shunichi Suzuki te guverner banke Japana

 Manjunath Kiran/Afp

Financijski šefovi zemalja članica G20 nisu uspjeli postići konsenzus o opisu rata u Ukrajini i vjerojatno će završiti sastanak u Indiji u subotu bez zajedničkog priopćenja, rekli su delegati.

Izvori s tog sastanka G20 opisuju da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici u skupini nacija G7 bili ustrajni u zahtjevima da se u priopćenju otvoreno osudi Rusija za invaziju na njezinog susjeda, a da su se tome protivili rusko i kinesko izaslanstvo.

Rusija, koja je članica G20, svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom vojnom operacijom" i izbjegava je nazvati invazijom ili ratom.

Domaćin Indija također vrši pritisak na sastanak kako bi se izbjegla upotreba riječi "rat" u bilo kojem priopćenju, rekli su Reutersu dužnosnici G20.

Indija, koja trenutačno predsjeda G20, zadržala je uglavnom neutralan stav o ratu, odbivši okriviti Rusiju za invaziju i tražeći diplomatsko rješenje te naglo pojačavši kupnju ruske nafte.

image

Predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel i njemački ministar financija Christian Lindner

Manjunath Kiran/Afp

Francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je da ne postoji način na koji bi skupina mogla odstupiti od zajedničke izjave dogovorene na summitu G20 na Baliju, u Indoneziji prošlog studenoga, u kojoj stoji da je "većina članica oštro osudila rat u Ukrajini", ali je također priznala da neke zemlje drugačije vidio sukob.

"Ili imamo isti jezik ili nećemo potpisati konačno priopćenje", rekao je Le Maire novinarima u petak.

Njemački ministar financija Christian Lindner, govoreći na marginama sastanka u petak, rekao je da G20 ne smije zaostajati za svojim prethodnim kritikama Rusije.

"Potrebna nam je apsolutna jasnoća, ovo je rat koji je inicirao (ruski predsjednik Vladimir) Putin", rekao je.

Takvi stavovi postali su sve češći u G20, forumu stvorenom prije više od 20 godina kao odgovor na prošle ekonomske krize, ali koji je nedavno bio ometen razlikama između zapadnih nacija i drugih, uključujući Kinu i Rusiju.

I nekoliko drugih dužnosnika je reklo da, osim iznenađenja u posljednjem trenutku, konsenzus o priopćenju nije vjerojatan i da će sastanak vjerojatno završiti izjavom domaćina u kojoj će sažeti rasprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:27