PREDSJEDNIK OBJAVIO

‘Finska će preispitati svoju sigurnosnu politiku kako bi odlučila hoće li pristupiti NATO-u‘

NATO je uobičajeno podržavalo tek oko 20 posto Finaca, no unazad mjesec dana potpora Savezu predvođenom SAD-om je porasla

Sauli Niinistö

 Markku Ulander/Lehtikuva/AFP

Finska će preispitati svoju sigurnosnu politiku kako bi odlučila hoće li pristupiti NATO-u, rekao je u četvrtak predsjednik Sauli Niinisto.

Novo izvješće stiže samo 18 mjeseci nakon zadnje procjene vlade, no zbog ruske invazije na Ukrajinu vlada smatra da je nužno preispitati svoju sigurnosnu politiku.

Tradicionalno, Finci su oprezni prema Rusiji, zemlji s kojom dijele 1340 kilometara dugu granicu i s kojom su 1939. i 1944. vodili dva rata i izgubili značajan dio teritorija.

Niti NATO nije uživao potporu stanovništva i Savez je uobičajeno podržavalo tek oko 20 posto Finaca, no unazad mjesec dana potpora Savezu predvođenom SAD-om je porasla.

"Nakon što se analiziraju rizici i alternative, doći će vrijeme za zaključke", rekao je Niinisto, no nije rekao kad bi se mogli očekivati zaključci vlade.

"Imamo također sigurna rješenja za našu budućnost. Moramo ih temeljito razmotriti. Ne s odgodom, već pažljivo", istaknuo je predsjednik.

Niinisto se prošli vikend u Washingtonu sastao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, a s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom trebao bi telefonski razgovarati u petak.

Finske vlasti u četvrtak su priopćile da su povećale rezerve goriva i primarnih proizvoda koje Finska čuva još od zadnjih ratova.

Finska premijerka Sanna Marin u srijedu je izjavila da će se o pridruživanju NATO-u "raspravljati i u parlamentu, s predsjednikom, u vladi i među strankama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 20:49