USKORO ODLUKA

Finska će uskoro razjasniti iduće korake o mogućem članstvu u NATO savezu

‘Dolazimo u situaciju u kojoj će nam možda trebati suradnja‘, rekao je ministar vanjskih poslova Haavisto aludirajući na NATO

Pekka Haavisto

 Francois Walschaerts/AFP

Finska će idućih tjedana razjasniti sljedeće korake u vezi moguće odluke o zahtjevu za članstvo u NATO-u, rekao je finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto novinarima nakon što je u četvrtak bio na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu.

Većina Finaca sada podržava pristupanje Finske NATO-u, pokazuju ankete javnog mnijenja koje su naručili finski mediji nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Finska, članica Europske unije, dijeli 1300 kilometara dugu granicu s Rusijom.

Haavisto je rekao da je ruska invazija pokazala da je Rusija spremna preuzeti sve veći rizik u svojim vojnim operacijama, da može brzo mobilizirati više od 100.000 vojnika protiv susjedne zemlje i da je otvorenije nego prije raspravljala o mogućoj uporabi svog nuklearnog i biološkog oružja.

"Dolazimo u situaciju u kojoj će nam možda trebati suradnja", rekao je Haavisto aludirajući na NATO.

Dodao je da su zemlje članice NATO-a ponudile pomoć Finskoj u osiguravanju sigurnosti tijekom procesa pristupanja i naveo da procjenjuju da će za odobrenje zahtjeva za članstvo proći četiri mjeseca do jedne godine.

"Važan summit NATO-a odvit će se u lipnju. Naravno, NATO se pita hoće li Finska i potencijalno Švedska prije toga predati svoje zahtjeve za članstvo", rekao je Haavisto.

Ministar vanjskih poslova rekao je da će vlada finskom parlamentu idući tjedan predati reviziju o tome kako je odluka Rusije da napadne Ukrajinu promijenila sigurnost Finske. Vlada je spremna brzo predložiti pridruživanje NATO-u ako dobije dovoljnu potporu parlamenta.

Nakon borbi sa Sovjetskim Savezom u Drugom svjetskom ratu, Finska je sigurnosnu politiku temeljila na održavanju vjerodostojne obrane i prijateljskih odnosa sa svojim puno većim susjedom.

Nordijska zemlja redovito sudjeluje u vojnoj obuci sa susjedima Švedskom i Norveškom, članica je snaga JEF-a predvođenih Britanijom, a 2014. se pridružila NATO-ovom programu poboljšanih mogućnosti zajedno sa Švedskom, Australijom, Gruzijom i Jordanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:00