JAČANJE OBRANE

Finska dogovorila kupnju 64 američka borbena aviona F-35, platit će ih 9,4 milijarde dolara

Iako avioni neće ući u upotrebu još nekoliko godina, sporazum upućuje na sve jaču suradnju između Finske i zapadnog vojnog saveza

F-35C Lightning II u letu

 Apfootage/Alamy/Alamy/Prof

Finska je u petak dogovorila kupnju desetaka američkih borbenih aviona F-35, potvrdivši usku vezanost za NATO-om u doba napetosti između Zapada i Rusije u Europi

Ta sjevernoeuropska država, koja graniči s Rusijom, tijekom Hladnog rata bila je neutralna, a u petak je potpisala ugovor o kupnji 64 aviona proizvođača Lockheed Martina vrijednih 9,4 milijarde američkih dolara.

Iako avioni neće ući u upotrebu još nekoliko godina, prema navodima Finske do 2027., sporazum upućuje na sve jaču suradnju između Finske i zapadnog vojnog saveza.

Vlada u Helsinkiju objavila je da je odluka o kupnji američkih aviona, najavljena u prosincu, dio dugoročnog plana jačanja obrambenog sustava zemlje, a ne odgovor na trenutne prijepore između Zapada i Rusije oko Ukrajine.

Rusija je blizu granice s Ukrajinom poslala više od 100 tisuća vojnik i izazvala bojazan zapadnih zemalja da planira napad.

Moskva je zanijekala da planira invaziju, no kaže da bi mogla poduzeti određene "vojno-tehničke" mjere ako se njeni zahtjevi ne ispune. Među njima je obećanje da NATO neće primati nove članice i da se zapadne snage povuku iz istočne Europe.

Finski premijer Sanna Marin u siječnju je kazao da država trenutno ne planira pristupiti NATO-u, no da zadržava to pravo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:12