NOVA LJESTVICA

Finska je četvrtu godinu zaredom najsretnija zemlja u svijetu, Srbi i Kosovari sretniji od Hrvata

Daleko bolje od Hrvatske rangirane su susjedna Slovenija na 29. mjestu, a Kosovo je na 33. te Srbija na 48. mjestu
Helsinki
 BORGESE Maurizio/hemis.fr/Hemis via AFP

Finska je, unatoč pandemiji koronavirusa, obranila naslov najsretnije države u svijetu i zauzima prvo mjesto UN-ove ljestvice četvrtu godinu zaredom, a Hrvatska je na 60. među 149 zemalja, objavljeno je u petak uoči Svjetskog dana sreće.

Za autore to nije "nikakvo iznenađenje" te ističu da je Finska "uvijek bila vrlo visoko plasirana na temelju mjera međusobnog povjerenja koje su pomogle da se zaštite životi i egzistencije u vrijeme pandemije" covida-19.

Finsku vodi premijerka Sanna Marin i ta je zemlja jedna od 23 države obuhvaćenih istraživanjem kojima upravlja žena.

Finci su "nastojali uskladiti politiku s općim osjećajem blagostanja", navode autori.

Ljestvica sreće temelji se na statističkim podacima Gallupova istraživanja o tome koliko se sami građani osjećaju sretnima.

U svijetu je pandemija covida-19 odnijela 2 milijuna života u 2020. i to je gotovo četiri posto više u odnosu na redovitu smrtnost u godini.

U izvješću se navodi i kolika je gospodarska cijena pandemije te cijena po mentalno zdravlje stanovništva.

"Pandemija nas podsjeća na globalne prijetnje okolišu, na žurnu potrebu suradnje i poteškoće u postizanju suradnje u svakoj zemlji i globalno", rekao je jedan od autora istraživanja Jeffrey D. Sachs iz Centra za održivi razvoj pri sveučilištu Columbia.

Indeks sreće temelji se na čimbenicima kao što su BDP po glavi stanovnika, očekivani životni vijek građana, slobode, percepcija korupcije u vladi i gospodarskim subjektima.

Kao i obično, vrh ljestvice zauzimaju zemlje europskog sjevera pa Finsku slijede Danska, Švicarska, Island, Nizozemska, Norveška, Švedska, Luksemburg te Novi Zeland izvan Europe, a na 10. mjestu je Austrija.

Hrvatska je zauzela 60. mjesto s ocjenom 5.882, a u njezinu susjedstvu među zemljama bivše Jugoslavije slabije su Bosna i Hercegovina na 64. mjestu, Crna Gora na 72. te Makedonija na 94. mjestu.

Daleko su bolje rangirane susjedna Slovenija na 29. mjestu, a Kosovo je na 33. te Srbija na 48. mjestu.

Susjedna Italija zauzela je 28. mjesto, a Mađarska 53. mjesto.

Sjedinjene Države svrstane su na 20. mjesto, Rusija je 77., Kina 85., a Indija na 140. mjestu.

Dno ljestivce od 149 država obuhvaćenih statistikom zauzimaju Ruanda, Zimbabve i Afganistan.

Izvješće provedeno za UN-ovu mrežu SDSN (Sustainable Development Solutions Network), objavljeno je uoči Svjetskog dana sreće koji se slavi u subotu, 20. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2023 02:20