RUSKI SUSJEDI

Finska nakon 20 godina ažurirala smjernice o uporabi joda: ‘Službe će izdati hitno upozorenje...‘

Smjernice preporučuju da kućanstva s članovima u dobi od 3 do 40 godina nabave tablete joda za svoje domove

Ilustracija

 James Arthur Gekiere/Belga Via Afp

Finsko ministarstvo socijalne skrbi i zdravstva ažuriralo je smjernice o uporabi joda u slučaju opasnosti od zračenja

Prethodna verzija smjernica objavljena je 2002. godine, a ažurirane smjernice temelje se na revidiranim preporukama za jod koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 2017.

- Nesreća u nuklearnoj elektrani mogla bi osloboditi radioaktivni jod u okoliš, koji bi se mogao nakupiti u štitnjači. To najviše šteti djeci koja su zbog velikih doza zračenja u većem riziku od razvoja raka štitnjače. Odrasli nisu pod istim rizikom, a smjernice više ne preporučuju da osobe starije od 40 godina uzimaju tablete joda u slučaju opasnosti od zračenja - stoji u priopćenju finske vlade.

- Za skloništa u zatvorenom prostoru primarna je mjera opreza koju treba poduzeti u slučaju opasnosti od zračenja jer je to najučinkovitiji način smanjenja izloženosti zračenju. Uzimanje jodnih tableta sekundarna je dodatna mjera opreza koja se preporučuje osobama u dobi od 40 godina ili mlađima te trudnicama. Službe za spašavanje izdat će hitno upozorenje ako se ljudi budu sklonili u zatvorene prostore i uzeli tablete joda - nastavlja se u priopćenju.

Smjernice preporučuju da kućanstva s članovima u dobi od 3 do 40 godina nabave tablete joda za svoje domove. Obično je dovoljna jedna doza. Naglašavaju kako jod rijetko uzrokuje nuspojave, međutim, osobe s bolestima štitnjače trebaju biti oprezne.

U Finskoj trenutno nema proizvoda koji sadrže jod prikladan za djecu mlađu od tri godine. Javno zdravstvo nabavit će tablete joda primjerene djeci tog uzrasta te će odrediti najbolji način podjele njihovim roditeljima te i trudnicama. Regionalni pružatelji zdravstvenih usluga obavijestit će ljude kada takav proizvod s jodom bude dostupan - zaključuje se u priopćenju finske vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 08:21