‘VIŠE NISU POTREBNE‘

Finska povlači zakon o izvanrednim ovlastima zbog usporavanja koronavirusa

Dvadeset i šest pacijenata zaraženih covidom-19 je trenutno hospitalizirano
Sanna Mirella Marin
 Nicolas Economou/NurPhoto

Finska povlači zakon o izvanrednim ovlastima koji je parlament usvojio u ožujku kako bi se nosio s koronavirusom, s obzirom na to da je stopa zaraze usporila te da posebne mjere više nisu potrebne, rekla je u ponedjeljak premijerka.

Sanna Marin rekla je da više ne postoje zakonski razlozi da vlada zadrži izvanredne ovlasti i da će izvanredno stanje završiti u ponedjeljak u ponoć. "To ne znači da je prijetnja širenja virusa završena", rekla je.

Dvadeset i šest pacijenata zaraženih covidom-19 je hospitalizirano, a samo je jedna osoba u intenzivnoj njezi u ponedjeljak u Finskoj, rekla je vlada.

Dodala je da je bilo 15 do 25 novih slučajeva dnevno tijekom nekoliko tjedana, zbog čega je ukupan broj zaraženih pacijenata dosegao brojku od 7.104.

"Zakon o izvanrednim ovlastima, koji građanima ograničava 'osnovna prava', apsolutno ne može ostati na snazi duže nego što je to potrebno", rekla je ministrica pravosuđa Anna-Maja Henriksson.

Marin je rekla da će određena ograničenja, kao ono koje restoranima nalaže da skrate radno vrijeme tijekom večernjih sati i ono o broju gostiju unutar restorana, ostati na snazi, no da će se provoditi redovnim zakonima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:43