PAŽLJIVO PLANIRANI PROCES

FINSKA SLUŽBENO KRENULA U NABAVU BORBENIH AVIONA Žele kupiti barem 64 moderna stroja, birat će između pet modela, sve će ih koštati 13 mlrd. dolara

 
F/A-18 Super Hornet, F-35B, Dassault Rafale i Eurofighter Typhoon
 Jon Lord / Eddie Keogh / Dave Grubb / Curtis Smith / Reuters / Profimedia, Alam, Caters News

Čak pet proizvođača borbenih zrakoplova predalo je prijedloge finskom ministarstvu obrane koje vodi program pod nazivom HX-FP, to jest nabavu novog višenamjenskog borbenog aviona za finske zračne snage, piše Defense News.

Finska u sklopu ovog programa želi na vrijeme osigurati zamjenu za svojih 55 F/A-18C zrakoplova, koje namjerava "umiroviti" između 2025. i 2029. godine. Umjesto njih planira se nabaviti 64 nova višenamjenska borbena zrakoplova, čija ukupna cijena (u koju su uključeni održavanje i logistička podrška) ne bi smjela biti veća od 11,4 milijarde eura ili nešto više od 13 milijardi dolara.

Naravno, za takvim ugovor pomamili su svi relevantni proizvođači na zapadnom tržištu: američki Boeing je poslao prijedlog u kojoj nudi F/A-18 Super Hornet, Lockheed Martin nudi F-35, francuski Dassault nudi Rafale, europski konzorcij na čelu s Britancima nudi Eurofighter, a švedski Saab nudi najnoviju verziju Gripena (E/F). Kako piše Defense News, sve ponude uključuju i preliminarnu procjenu troškova nabave.

Jasno, ruskih proizvođača nema na listi budući da je Rusija i jedan od glavnih razloga zbog kojih ne baš velika Finska (5,5 milijuna stanovnika) održava prilično snažnu flotu borbenih zrakoplova, zlu ne trebalo.

U prijedlozima koji su stigle u Finsku nalaze se i informacije o tehničkim zahtjevima za operativno funkcioniranje flote od 64 zrakoplova, ali i dokumentacija koja se odnosi na sustave za obuku, održavanje, rezervne dijelove, oružane sustave, senzore...

Na Finskoj je sada da provede detaljnu analizu svih prijedloga za nabavu koji su zaprimljeni, što bi trebalo biti gotovo do polovice ove godine. Nakon toga slijedi faza pregovora sa svih pet proizvođača tijekom kojih će se provesti još detaljniji pregled ponuđenih aviona i ostalih sustava. Kad se i to obavi, proizvođači će ispuniti novi, opširniji zahtjev za informacijama, poslije čega slijed drugi krug pregovora, a tek onda se traže konačne ponude na natječaju. Konačnu odluku o nabavi konkretnog modela finska vlada predložit će nacionalnom parlamentu u prvoj polovici 2021. godine.

Inače, proizvođač Gripena Saab u svojem je prijedlogu već sad ponudio dugoročnu industrijsku suradnju Švedske i Finske, a čak su naveli i da bi avione proizvodili u Finskoj gdje bi izgradili centar za održavanje Gripena. Na kraju valja spomenuti i da su od ponuđenih aviona tri dvomotorna (Super Hornet, Rafale i Eurofighter), dva jednomotorna (F-35 i Gripen), a tek je F-35 klasificiran kao borbeni zrakoplov pete generacije, dok su preostali 4+ generacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 05:47