SLUŽBENA POTVRDA

Finska u utorak postaje članica NATO-a: ‘Ovo je najbrži pristupni proces u modernoj povijesti NATO-a‘

Svečanost podizanja zastave održat će se u utorak poslijepodne, čime će se obilježiti i 74. godišnjica saveza

Jens Stoltenberg i Sauli Niinisto

 Brendan Smialowski/AFP

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je da će se Finska sutra pridružiti ovom vojnom savezu. On je rekao kako je svih 30 članica saveza odobrilo pristupanje te zemlje NATO-u.

Svečanost podizanja zastave održat će se u utorak poslijepodne, čime će se obilježiti i 74. godišnjica saveza, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

"Ovo je stvarno povijesni dan, to je veliki dan za savez", rekao je on, kako prenosi Sky News. "Prvi put ćemo podići finsku zastavu ovdje u sjedištu NATO-a. Bit će to dobar dan za sigurnost Finske, nordijsku sigurnost i za NATO u cjelini".

Stoltenberg je dodao da će to učiniti i Švedsku sigurnijom.

Upitan je li razočaran što se Švedska neće pridružiti NATO-u u isto vrijeme kad i Finska, Stoltenberg je rekao kako je "apsolutno uvjeren" da će i ta zemlja postati članica saveza.

Švedska je podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u u isto vrijeme kad i Finska u svibnju prošle godine, ali je Turska pristup Švedske stavila na čekanje.

"Ovo je do sada najbrži pristupni proces u modernoj povijesti NATO-a", rekao je Stoltenberg. "Moj cilj i cilj saveznika u NATO-u je osigurati da i Švedska uđe u (savez) u budućnosti", zaključio je Stoltenberg.

Ranije je iz ureda finskog predsjednika Saulija Niinista priopćeno da će Finska u utorak službeno postati članica vojnog saveza NATO-a, što je naknadno potvrdio i Stoltenberg.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine, Švedska i Finska odlučile su zatražiti prijem u članstvo Sjevernoatlantskog saveza i tako okončati dugo razdoblje vojnog nesvrstavanja.

Turska blokira pristup Švedskoj zbog navodnog švedskog neispunjavanja obveza vezano uz terorističke organizacije kao što je Kurdistanska radnička stranka (PKK), koja je u Turskoj zabranjena. Turska je blokadu postavila i za Finsku, no u međuvremenu je donijela odluku da je ta zemlja poduzela konkretne korake kako bi održala obećanja o slamanju skupina koje Ankara smatra teroristima i kako bi omogućila izvoz vojnih proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:57