DRASTIČNA MJERA

Finska zatvara dio graničnih prijelaza s Rusijom: ‘Pogledajte tko nam sve dolazi, to je njihova osveta zbog NATO-a‘

Ruski propagandisti odmah su poludjeli nakon te objave: ‘Ne može se proći autima, ali ne kažu ništa o tenkovima...‘
 Vesa Moilanen/Afp

Finska će zatvoriti četiri od devet prijelaza na granici s Rusijom kako bi zaustavila priljev tražitelja azila u tu nordijsku zemlju, rekao je u četvrtak premijer Petteri Orpo, javlja agencija Reuters.

Finski predsjednik u srijedu je rekao kako se čini da je porast broja tražitelja azila koji stižu na istočnu granicu zemlje izazvan ruskom osvetom zbog obrambene suradnje Finske sa Sjedinjenim Državama.

"Vlada je danas odlučila da će Finska zatvoriti neke istočne granične prijelaze. Taj dio istočne granice zatvorit će se u noći između petka i subote", rekao je Orpo na konferenciji za novinare.

Odluka je objavljena nakon što su listovi Helsingin Sanomat i Ilta-Sanomat ranije javili da vlasti nove članice NATO-a u četvrtak planiraju zatvoriti prijelaze na granici s Rusijom zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost, kako je javio neovisni ruski portal Meduza.

Helsingin Sanomat je istaknuo da je konferencija za novinare ministrice unutarnjih poslova Mari Rantanene, koja je bila zakazana za srijedu, otkazana zbog "pogoršane granične situacije".

Informacije o mogućnosti ovakvog razvoja događaja pojavile su se u srijedu, a savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova Anton Geraščenko u srijedu je na X-u, bivšem Twitteru, objavio isječak iz ranije televizijske emisije notorne prokremaljske i ratnohuškačke voditeljice Olge Skabejeve, u kojoj je jedan od gostujućih kremaljskih propagandista prijetio Finskoj.

image

Granični prijelaz Nuijamaa

Vesa Moilanen/Afp

"Finci su već unutra. Ne daju automobilima da prođu, nikome da uđe, ljudima itd. Ali iz nekog razloga, kažu da se ne može ući automobilom, ali o tenkovima nisu rekli ni riječ. Vidite, vjerojatno se pripremaju za to", rekao je on.

"Finci, pažnja! Ruski propagandisti prijete da će tenkovima ući u Finsku. Povijest ih ničemu nije naučila", komentirao je Geraščenko u svojoj objavi.

Finske vlasti tvrde da osobe koje dolaze u njihovu zemlju legalno stižu u Rusiju prije nego što krenu do granice kako bi ušli u Finsku i zatražili azil. Orpo optužuje Rusiju da namjerno pomaže osobama bez odgovarajućih dokumenata da dođu do granice.

‘Ovo je snažna poruka‘

"Jasno je da se ovim ljudima pomaže i da ih graničari također prate ili prevoze do granice", rekao je Orpo u utorak.

Sva četiri prijelaza su na jugoistoku Finske i uglavnom su najprometnije točke putovanja između dviju zemalja.

Ovog tjedna su deseci tražitelja azila iz Iraka, Jemena, Somalije i Sirije stizali svakodnevno preko Rusije, rekli su finski graničari, u odnosu na manje od jednog migranta dnevno ranije ove jeseni.

image
Vesa Moilanen/Afp

Ukupno je ušlo 280 tražitelja azila od rujna, objavila je u četvrtak Granična straža.

Tražitelji azila koji stižu preko Rusije od subote će svoje zahtjeve za azil moći predati samo na dva sjeverna granična prijelaza, priopćila je vlada.

Jugoistočne granične prijelaze svakodnevno koristi oko 3000 ljudi. Orpo je rekao da razumije da će zatvaranje prijelaza otežati svakodnevicu ljudima kojima je dopušteno putovati između Finske i Rusije.

"Naša poruka je snažna, želimo da se ovaj fenomen zaustavi kako bismo mogli nastaviti granični promet kao do sad", rekao je.

Finska dijeli 1340 kilometara granice s Rusijom.

image
Vesa Moilanen/Afp
image
Vesa Moilanen/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:36