PROBLEM NA SJEVERU

Finska želi zaustaviti priljev tražitelja azila, ostavit će otvoren samo jedan granični prijelaz s Rusijom

Marija Zaharova rekla je da će Rusija ‘naravno‘ odgovoriti ako Finska zatvori preostale granične prijelaze između dvije zemlje

Granica između Finske i Rusije

 Jussi Nukari/lehtikuva/Sipa Press/Profimedia/Jussi Nukari/lehtikuva/sipa Press/profimedia

Finska će zatvoriti sve prijelaze osim jednog na granici s Rusijom u pokušaju da zaustavi priljev tražitelja azila u tu nordijsku zemlju, rekao je u srijedu premijer Petteri Orpo.

U studenome, više od 600 ljudi bez važećih putnih dokumenata za EU ušlo je u Finsku preko Rusije, zbog čega je Helsinki zatvorio nekoliko prijelaza i optužio Moskvu da preusmjerava migrante. Kremlj niječe te optužbe.

Tražitelji azila dolaze iz raznih zemalja uključujući Jemen, Afganistan, Maroko, Pakistan, Somaliju i Siriju, prema riječima migrantskih vlasti.

Finska ministrica vanjskih poslova Elina Valtonen rekla je ranije u srijedu da vlada razmatra zatvaranje nekih od četiri preostala prijelaza na svojoj granici s Rusijom ili čak cijelu granicu ako se nastavi priljev tražitelja azila iz susjedne zemlje.

"Već smo poduzeli mjere da zatvorimo granične prijelaze, a ako bude potrebno, još ćemo ih zatvoriti", rekla je Valtonen u intervjuu, dodavši da je zatvaranje cijele granice jedna od opcija o kojima vlada trenutno razgovara.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je u srijedu da će Rusija "naravno" odgovoriti ako Finska zatvori preostale granične prijelaze između dvije zemlje. No nije precizirala koji bi to odgovor Moskve mogao biti.

Valtonen je potvrdila razmatranja finskih graničnih čuvara te rekla kako finske vlasti imaju dodatne dokaze da ruska granična služba prevozi migrante na granicu, no odbila je otkriti svoje izvore.

Dodala je da temperature na sjeveru trenutno padaju na minus 20 stupnjeva Celzija, zbog čega su prijelazi opasni ako migranti nisu dobro odjeveni.

"Čak je i po život opasno koristiti se takvim sredstvima kakvima se Rusija koristi", izjavila je.

Valtonen je rekla da je Finska pokušala o tome razgovarati s Rusijom, no da se Moskva zasad odbila uključiti u dijalog.

U srijedu je 52 migranata pristiglo iz Rusije i zatražilo azil na graničnom prijelazu Salla, a barem 11 ih je to učinilo u Vartiusu na sjeveru Finske, priopćila je granična služba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:04