TELEFONSKI RAZGOVOR

Finski predsjednik nazvao Putina: Vladimire, ulazimo u NATO; Ruski lider: Griješite! A reći ću ti i što se zbiva u Ukrajini...

Rusija već dugo prijeti posljedicama ako se njezini susjedi pridruže NATO-u

Sauli Niinisto i Vladimir Putin godinama su bili u dobrim odnosima (arhivska fotografija)

 Aleksey Nikolskyi/Sputnik/Sputnik via AFP

Finski predsjednik Sauli Niinisto nazvao je u subotu ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi mu rekao da će Finska podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u u narednim danima, prenosi BBC.

Niinisto je Putinu rekao da su nedavni potezi Rusije, poput invazije na Ukrajinu, "promijenili sigurnosno okruženje Finske", navodi se u priopćenju finskog predsjednika.

“Razgovor je bio izravan i otvoren, a vođen je bez zaoštravanja. Zaključeno je da je važno izbjegavati napetosti", kaže Niinisto.

Putin je svom finskom kolegi rekao da bi finsko odustajanje od neutralnosti i pridruživanje NATO-u bilo pogrešno, objavio je Kremlj.

Putin je rekao da ne postoje sigurnosne prijetnje Finskoj, dok bi se potencijalna promjena finske vanjske politike mogla negativno odraziti na bilateralne odnose s Rusijom.

Moskva je razgovor opisala kao "iskrenu razmjenu mišljenja".

Kada je riječ o situaciji Ukrajini, Putin je, prema priopćenju iz Kremlja, informirao finskog kolegu da su pregovori s Kijevom "praktično prekinuti" i da ukrajinska strana "nije zainteresirana za ozbiljan i konstruktivan dijalog".

Rusija već dugo prijeti posljedicama ako se njezini susjedi pridruže NATO-u, zapadnom vojnom savezu osnovanom 1949. zbog prijetnje koju je predstavljao Sovjetski Savez.

Niinisto i finska premijerka Sanna Martin pozvali su u četvrtak na finsko pridruživanje NATO-u, a očekuje se da će slično postupiti i Švedska u idućih nekoliko dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2022 14:50