ERDOGANOV SAVJETNIK

‘Finskoj i Švedskoj nismo zatvorili vrata NATO-a, ali moraju shvatiti jednu stvar. A za Mariupolj imamo prijedlog...‘

Kalin uvjerava da oštra kritika iz Kremlja na račun eventualnog ulaska Finske i Švedske u NATO nije faktor u turskom zauzimanju stajališta o toj temi

Vladimir Putin, Ibrahim Kalin i Recep Tayyip Erdogan, ukrajinski borci u Azovstalu (u krugu)

 Aleksey Nikolskyi/Sputnik via AFP

Iako je u petak predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao kako Turska ne gleda pozitivno na eventualni ulazak Finske i Švedske u NATO, njegov glasnogovornik i savjetnik za vanjsku politiku Ibrahim Kalin danas je ipak poručio da Istanbul spomenutim zemljama "nije zatvorio vrata ulaska u NATO".

- Turska nije zatvorila vrata ulasku Švedske i Finske u NATO, ali želi pregovore s nordijskim zemljama i suzbijanje onoga što smatra terorističkim aktivnostima, posebno u Stockholmu, poručio je Kalin u razgovoru za Reuters.

Dodaje kako pokreću ovu temu kao pitanje turske nacionalne sigurnosti. Kako je Erdogan jučer izjavio, Turska na Finsku i Švedsku gleda kao na "dom brojnih terorističkih organizacija".

Turci su zabrinuti jer vjeruju da Kurdistanska radnička stranka (PKK), organizaciju koju su Turska, SAD i Europska unija proglasile terorističkom, prikuplja sredstva i regrutira u Europi te da je njezina prisutnost "snažna, otvorena i priznata", posebno u Švedskoj.

'Zabrinuti su? I mi smo'

- Jasno je što moraju učiniti. Moraju prestati PKK-u dopuštati razne aktivnosti u svojim zemljama. Članstvo u NATO-u je uvijek proces. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati. No, ovo je prva točka na koju želimo skrenuti pozornost svih saveznika. Baš kao i švedskih vlasti. Naravno da želimo razgovarati, pregovarati sa švedskim vlastima, rekao je Erdoganov savjetnik.

- Ako su Finska i Švedska zabrinute za vlastitu nacionalnu sigurnost, moraju shvatiti da je i Turska jednako zabrinuta za svoju sigurnost. Moramo situaciju sagledati iz oba kuta, izjavio je Kalin.

image

Ibrahim Kalin

Utku Ucrak/Anadolu Agency via AFP

Uvjerava kako oštra kritika iz Kremlja na račun eventualnog ulaska Finske i Švedske u NATO nije faktor u turskom zauzimanju stajališta.

Turska je kritizirala rusku invaziju na Ukrajinu, pomogla je u naoružavanju Ukrajine, a pokušala je i posredovati između zaraćenih strana, no i dalje se protivi sankcijama Moskvi.

Istanbul želi organizirati evakuaciju iz Azovstala

Vodeću posredničku ulogu u ovom sukobu Turska je potvrdila prijedlogom da predvodi pomorsku evakuaciju ranjenih ukrajinskih boraca iz čeličane Azovstal u Mariupolju.

Kalin je rekao da je prije dva tjedna u Kijevu osobno razgovarao o tom prijedlogu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i da on ostaje "na stolu" iako Moskva nije pristala na to.

Prema turskom planu, ljudi evakuirani iz čeličane kopnom bi se odvezli u luku Berdjansk, koja poput Mariupolja leži na Azovskom moru, a tursko bi ih plovilo prevezlo preko Crnog mora do Istanbula.

- Ako se to tako može napraviti, mi smo sretni što bismo to mogli učiniti. Spremni smo. Naš je brod spreman otploviti i prevesti ozlijeđene vojnike i preostale civile u Tursku, izjavio je Erdoganov savjetnik.

Ukrajina i Rusija još uvijek nisu komentirale turski prijedlog.

Podsjetimo, grad Mariupolj u ruskim je rukama, a čeličana Azovstal posljednja je utvrda u koju se sklonilo nekoliko stotina ukrajinskih vojnika i civila i koja je meta svakodnevnih ruskih napada.

image

Čeličana Azovstal

AFP

'Čekamo konačno odobrenje'

Moskva je prvotno rekla da bi se borci trebali predati ruskim snagama, no Kalin tvrdi da se stav Kremlja mijenja iz dana u dan.

- Gledaju na sigurnosnu situaciju na terenu i drugu dinamiku, pregovore, svoju unutarnju koordinaciju... Tako da je ponekad teško dobiti čvrsti odgovor ili predanost bilo koje strane, objašnjava turski političar.

Kalin je rekao da je pomorska evakuacija iz Berdjanska jedan od brojnih prijedloga za postizanje primirja i provedbu evakuacije.

- Da, moglo bi se to dogoditi. Vjerujem da bi se moglo dogoditi, poručio je.

- Brod je još u Istanbulu. Spreman je za plovidbu, ali čekamo konačno odobrenje ruske i ukrajinske strane da krene u Berdjansk i doveze ozlijeđene vojnike u Tursku, rekao je na kraju razgovora s novinarima Reutersa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 16:43