PRORAČUNSKA KRIZA

Fitch prijeti smanjenjem rejtinga SAD-u

 AFP

NEW YORK - Agencija Fitch Ratings upozorila je u utorak da bi mogla smanjiti vrhunski, trostruki A kreditni rejting SAD-a zbog žestoke političke borbe u Washingtonu oko povećanja dozvoljenog zaduživanja države.

„Premda Fitch i dalje vjeruje da će razina dozvoljenog zaduživanja države uskoro biti podignuta, političko balansiranje i smanjena financijska fleksibilnost mogu povećati rizik od bankrota SAD-a", navela je u priopćenju ta rejting agencija.

Fitch je svoje mišljenje o bonitetu američkog državnog duga stavio na razmatranje i mogao bi ga smanjiti jer prijeti sve veći rizik od bankrota SAD-a, ako se razina zaduživanja ne poveća na vrijeme. Agencija će do kraja prvog tromjesečja 2014. godine odlučiti da li će doista smanjiti rejting.

Ipak, Fitch vjeruje da će biti postignut dogovor o povećanju dozvoljenog zaduživanja države iznad sadašnje razine od 16.700 milijardi dolara, što će omogućiti američkoj vladi da plati sve svoje obveze.

No, agencija je upozorila i da odgoda odluke o povećanju kapaciteta državnog zaduživanja otvara pitanje sposobnosti SAD-a da izvrši sve svoje obveze.

Glasnogovornik američkog ministarstva financija kazao je da je Fitchova odluka podsjetnik zakonodavcima da je SAD opasno blizu situacije da neće moći isplatiti sve svoje financijske obveze.

Nakon napretka u pregovorima u ponedjeljak, jučer republikanci i demokrati nisu učinili novi korak naprijed prema dogovoru o povećanju razine dozvoljenog zaduživanja države i povratku državnih službenika na posao, koji ne rade još od 1. listopada jer nije postignut dogovor o proračunu.

Pregovori između predstavnika dviju stranaka u Senatu jučer su prekinuti, dok se u Predstavničkom domu republikanci nisu uspjeli dogovoriti oko plana za izlazak iz proračunske krize.

Ako se dogovor ne postigne do 17. listopada, američka vlada neće nakon tog roka moći ispuniti sve financijske obveze koje joj stižu na naplatu, što bi moglo uzdrmati financijska tržišta.

Fitchovo priopćenje izazvalo je jučer pad tečaja dolara, dok je na Wall Streetu Dow Jones terminski indeks potonuo više od 120, a S&P 500 više od 10 bodova, što najavljuje daljnje nesigurno trgovanje na američkoj i svjetskim burzama.

"SAD apsolutno ima sposobnost da plati svoj dug. Ovaj Fitchov potez ne govori o sposobnosti plaćanja, nego o upravljanju i spremnosti da se obveze plate. U toj kategoriji SAD je došao na rub političkog neuspjeha", kaže David Kotok, predsjednik tvrtke Cumberland Advisors.

Fitch je jedina od tri najvažnije rejting agencije u svijetu koja izglede za američki dug ocjenjuje negativnima. Kod Moody'sa SAD ima vrhunski Aaa kreditni rejting sa stabilnim izgledima, dok je Standard & Poor's 2011. godine za vrijeme pat pozicije u Washingtonu upravo po pitanju zaduživanja države smanjio rejting SAD-a na AA-plus sa stabilnim izgledima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:45