OD SIJEČNJA 2025.

Florida zabranjuje društvene mreže za djecu mlađu od 14 godina: ‘Neka nas tuže, pobijedit ćemo!‘

Kompanijama koje to ne naprave prijete tužbe u ime djece, a tad mogu biti kažnjene iznosom do 50.000 dolara

Ilustrativna fotografija

 Mundissima/Alamy/Alamy/Profimedia/Mundissima/alamy/alamy/profimedia

Američka savezna država Florida od sljedeće godine djeci mlađoj od 14 godina zabranit će pridruživanje društvenim mrežama.

Osim toga, djeca u dobi od 14 i 15 godina također će trebati roditeljski pristanak prije prijave na platforme poput Instagrama i Snapchata.

Ovakav zakon potpisao je guverner Ron DeSantis i on nalaže tvrtkama koje su vlasnice društvenih medija da izbrišu račune osoba mlađih od 14 godina. Kompanijama koje to ne naprave prijete tužbe u ime djece, a tad mogu biti kažnjene iznosom do 50.000 dolara.

Zakon bi trebao stupiti na snagu u siječnju 2025. godine, ali očekuju se brojni izazovi jer će mnoge tvrtke vjerojatno tvrditi da isti krši američki ustav.

Republikanac Paul Renner zakon je nazvao svojim glavnim prioritetom i rekao da "dijete kojem se mozak još razvija nema sposobnost znati da je uvučeno u tehnologije koje stvaraju ovisnost".

- Tvrtke će podnijeti tužbe čim ovo bude potpisano, ali pobijedit ćemo ih. Pobijedit ćemo ih i nikad, ali nikad nećemo stati - rekao je Renner, a prenosi Sky News.

Prijedlog zakona također definira materijal koji je štetan za djecu - to bi, primjerice, bio sadržaj "koji nema ozbiljnu književnu, umjetničku, političku ili znanstvenu vrijednost za maloljetnike", uz "očigledno uvredljive" prikaze seksualnog ponašanja i nepristojnosti.

Tvrtke koje ne zabrane pristup takvom materijalu ili maloljetniku ne zabrane pristup računu nakon prijave, morat će podmiriti sudske troškove i odvjetničke naknade.

NetChoice, trgovačka grupa povezana s Metom, TikTokom i X-om, tvrdi da politika Floride stvara "ID (osobnu iskaznicu) za internet" i postavlja ograničenja za sve, bez obzira na dob.

- Razočarani smo jer se i guverner DeSantis pridružio podržavateljima ovog zakona. Postoje bolji načini da se korisnicima zajamči sigurnost na internetu bez kršenja njihovih sloboda - rekao je Carl Szabo, potpredsjednik i glavni savjetnik NetChoicea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 04:49