KONGRES SAD-a

Formalizirana istraga o opozivu Joea Bidena: Je li predsjednik imao koristi od poslova sina Huntera?

Bijela kuća odbacila je istragu kao neutemeljenu i politički motiviranu.

Joe Biden

 Jim Watson/Afp

Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao je u srijedu formalizaciju istrage o opozivu predsjednika Joea Bidena, prenosi Reuters.

Za odobrenje istrage glasao je 221 zastupnik, protiv je bilo njih 212. U Domu, koji je inače pod kontrolom Republikanaca, preispituje se je li Biden imao koristi od inozemnih poslova svog 53-godišnjeg sina Huntera Bidena, nekoliko sati nakon što je mlađi Biden odbio poziv da svjedoči iza zatvorenih vrata.

Republikanci tvrde i da su Biden i njegova obitelj imali koristi od odluka u kojima je Biden stariji sudjelovao dok je bio potpredsjednik SAD-a, od 2009. do 2017. godine.

Bijela kuća odbacila je istragu kao neutemeljenu i politički motiviranu. Biden se priprema za mogući revanš na izborima 2024. sa svojim republikanskim prethodnikom Donaldom Trumpom. Trump je prvi predsjednik u povijesti SAD-a koji je dva puta opozvan i trenutno se priprema za četiri kaznena suđenja.

Formalna istraga o opozivu, koja vodi do glasovanja u Zastupničkom domu i suđenja u Senatu, mogla bi predstavljati veliku glavobolju za predsjednika usred izborne godine.

No, čak i ako Zastupnički dom na kraju odluči opozvati predsjednika, Senat koji kontroliraju demokrati gotovo će ga sigurno osloboditi.

"Američki narod treba svoje vođe u Kongresu koji će se baviti prioritetima za naciju i cijeli svijet. Umjesto da rade na hitnim zadacima, oni odlučuju gubiti vrijeme na neutemeljeni politički trik koji nije potkrijepljen činjenicama, a to priznaju čak i republikanci u Kongresu", komentirao je Biden istragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:48