‘TRAŽIMO SMJENU!‘

Fotka iz Praga pokrenula lavinu komentara: ‘Sramota! Smješka se lideru koji je odgovoran za ratne zločine‘

Erdogan je razgovarao s armenskim premijerom Pašinjanom i azerbajdžanskim predsjednikom prije samita u Pragu

Macron, Erdogan, Nikol Pašinjan i Ilham Alijev

 Handout/Afp

Turski, armenski i azerbajdžanski čelnici su se neformalno sastali na europskom samitu u četvrtak, a riječ je o prvim pregovorima na najvišoj razini između Turske i Armenije otkako su krajem prošle godine odlučile pokušati popraviti odnose nakon desetljeća netrpeljivosti.

Turska novinska agencija u vlasništvu države Anadolu javlja da je turski predsjednik Tayyip Erdogan razgovarao s armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom i azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim prije samita u Pragu i donosi fotografiju na kojoj s drugima sjede za malim stolom. To je bio prvi sastanak između ministara vanjskih poslova te dvije zemlje od 2009. godine.

Ponašanje armenskog premijera Pašinjana, odnosno fotografije i snimke koje svjedoče o ugodnom druženju s Erdoganom užasnulo je brojne korisnike na internetu.

‘Pašinjan se baš osramotio. Ne mogu gledate te užasne fotografije‘, napisao je jedan korisnik na Twitteru. ‘Diplomacija je jedna stvar, ali smješkanje s ljudima koji su optuženi za ratne zločine protiv tvog naroda je nešto drugo", komentirao je drugi.

Bilo je i apela da se izabere novi šef države: ‘Treba nam novi predsjednik, što je prije moguće‘

Turska i Armenija održale su prvi krug pregovora u siječnju nakon više od 10 godina, opisavši ih kao "pozitivne i konstruktivne", čime je povećana vjerojatnost za obnavljanjem odnosa i otvaranjem granica.

Ankara nema diplomatske ni trgovinske veze s Armenijom od 1990-ih. Najnovija inicijativa stoga je prvi pokušaj da se poprave odnosi od mirovinskog sporazuma iz 2009., koji nikada nije bio ratificiran.

Napetosti su narasle tijekom 2020., za vrijeme sukoba u Gorskom Karabahu između Armenije i Azerbajdžana.

Turska, koja pokušava proširiti svoj utjecaj u regiji, prvo je optužila armenske snage za okupaciju zemlje koja pripada Azerbajdžanu, no poslije je pozvala na zbližavanje.

Turska i Armenija su u lošim odnosima prvenstveno zbog masakra 1,5 milijuna ubijenih Armenaca za koje službeni Erevan tvrdi da su ubijeni 1915. u vrijeme Osmanskog carstva, prethodnice suvremene Turske.

Armenija tvrdi da je riječ o genocidu, što Turska ne priznaje iako prihvaća da su mnogi Armenci koji su živjeli u Osmanskom carstvu ubijeni u sukobima s osmanskim snagama tijekom Prvog svjetskog rata. Ankara umanjuje broj žrtava i niječe da je riječ o sustavnom ubijanju ili genocidu.

Kao dio pokušaja normalizacije odnosa, komercijalni zrakoplov iz Erevana, glavnog grada Armenije, sletio je u veljači u Istanbul, što je bio prvi izravni let u dvije godine.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu susreo se sa svojim armenskim kolegom Araratom Mirzojanom na diplomatskom forumu na jugu Turske u ožujku i rekao da su imali veoma "produktivan i konstruktivan" sastanak.

image

Nikol Pašinjan

Ludovic Marin/Afp
image

Nikol Pašinjan i Tayyip Erdogan

Handout/Afp
image

Ilham Alijev i Tayyip Erdogan

Handout/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:59