VAL PROSVJEDA

FOTO: AMERIKA GORI Davor Butković: Ferguson je strašan dokaz nejednakosti i rasizma u SAD-u

Problem rasizma samo će rasti i zbog sve većeg broja Hispanoamerikanaca koji predstavljaju socijalnu bombu
Police chase protesters passing by one of their burning cars during clashes following the grand jury decision in the death of 18-year-old Michael Brown in Ferguson, Missouri, on November 24, 2014. Protesters set buildings ablaze and looted stores in the US town of Ferguson on November 24 after a grand jury chose not to press charges against a white officer who shot dead a black teen. US President Barack Obama and the family of late 18-year-old Michael Brown appealed in vain for calm after a prosecutor said a grand jury had found the policeman acted in self-defense. AFP PHOTO/Jewel Samad
 JEWEL SAMAD / AFP

Sudska odluka da se ne progoni bijelog policajca Darrena Wilsona, koji je ispalio dvanaest metaka u Micheala Browna, minornog crnog prijestupnika, ovih se dana pretvara u najvažniju političku raspravu u Sjedinjenim Državama, koja se velikim dijelom odvija na ulicama glavnih američkih gradova, od New Yorka, Bostona i Wa-shingtona, do Los Angelesa i Oaklanda. Zajednički nazivnik svih prosvjeda jesu nepravda i rasizam. S tom se ocjenom slaže i većina liberalnih medija, što ne znači da brojni bijeli Amerikanci nemaju savim drukčije mišljenje.

Primjerice, na vrlo uglednom portal Politico.com objavljen je, kao jedan od stavova o ubojstvu u Fergusonu, komentar urednika izrazito konzervativnog National Reviewa, u kojem se, očekivano, tvrdi da je Mike Brown sam kriv za tragediju, i u kojem se žestoko osuđuju prosvjednici i liberalni mediji, koji navodno zloupotrebljavaju kolovošku pucnjavu u Fergusonu.

Ovdje fascinira činjenica da se taj konzervativni komentar plasirao na prvo mjesto najčitanijih tekstova na relativno liberalnom Politicu.

Teško je pronaći snažniji dokaz o rasnoj podijeljenosti današnje Amerike. Lakše je, naprotiv, pretpostaviti da su tekst na Politicovoj stranici podržali isključivo bijelci nezavisno od svoje političke orientacije, mnogi od njih i zato da bi zavarali grižnju savjesti.

Činjenice, međutim, govore suprotno.

Ubojstvo u Fergusonu gotovo da se moralo dogoditi jer, kako upozorava New York Times, američka policija dvadeset puta češće zaustavlja i pregledava crne tinejdžere nego bijele tinejdžere!

Dvadeset puta češće!

Nadalje, oko 40 posto ukupne zatvorske populacije u SAD-u čine crnci, premda je njihov udio u američkom stanovništvu tek nešto veći od 13 posto.

Nadalje, NYT tvrdi kako u područjima poput Fergusona, koja su većinski crnačka, ali s bjelačkom policijom, policija redovito zaustavlja i pretresa crnce, kako bi naplatila što više prometnih kazni, ili da bi naprosto kriminalizirala crnce: policija gleda na crnce kao na prirodne protvnike, koje što prije valja označiti policijskim dosjeom.

I sve se to događa u vrijeme dok crnac služi drugi mandat u Bijeloj kući, dok crnci masovno ulaze u najviše sfere poslovnog svijeta, dok suvereno vladaju sportom i glazbenim businessom, i dok polako zauzimaju vodeće položaje u Hollywoodu. Golemi jaz između društveno afirmiranih crnaca i stvarnog života crnaca niže društvene klase, koji su izloženi neformalnoj, ali vrlo brutalnoj rasnoj segregaciji, jedan je od najgorih problema današnje Amerike, za koji se ne vidi rješenje.

Dapače, problem rasne nejednakosti samo će rasti i zbog sve većeg broja Amerikanaca hispanskog podrijetla, čiji se elitni predstavnici još nisu uspjeli izboriti za visoke položaje u establišmentu, a koji, na nižim razinama, iz čitavog niza razloga predstavljaju pravu socijalnu bombu.

Nadalje, slučaj Ferguson ukazao je i na drugi akutni problem američkog društva: radi se o policijskoj brutalnosti.

Američka je policija militarizirana, i raspolaže iznimno opsežnim ovlastima za uporabu nasilja. Stoga skoro svakog mjeseca čitamo o ovom ili onom slučajnom ili nepotrebnom ubojstvu, što su ga počinili policajci u raznim američkim gradovima: ne samo u provinciji poput Fergusona, nego i u samom New Yorku.

Skupa s problemom policijke brutalnosti, raste i problem zakonodavne i sudske prakse: američki su zatvori fizički prepuni, nasilje u njima uglavnom se ne može kontrolirati, a zakoni pojedinih država toliko su strogi da omogućuju izricanje doživotnih kazni i u slučaju minorne povrede uvjetnih kazni.

Ubojstvo u Fergusonu nije samo izolirani rasistički incident, koji je prerastao u povod za masovne demonstracije. Ubojstvo u Fergusonu svjedoči o anakronoj Americi, koja punih pola stoljeća poslije ubojstava braće Kennedy i Martina Luthera Kinga, nije uspjela prevladati rasne predrasude, niti funkcionalno integrirati velik broj svojih građana.

'Savjest mi jer čista, opet bih to učinio'

Darren Wilson, 28-godišnji policajac koji je ustrijelio mladog crnca Michaela Browna u Fergusonu u kolovozu, nakon čega je došlo do tjedana nasilnih prosvjeda s rasnim predznakom, smatra da mu je “savjest čista”. Da mora, ponovno bi to učinio.

- To nije nešto što me progoni. Jednostavno, to je nešto što se dogodilo - izjavio je Wilson u ekskluzivnom intervjuu za ABC News, prvom javnom istupu od tragedije koja se dogodila 9. kolovoza.

Da je na Brownovu mjestu bio bijelac, postupio bi isto, ustvrdio je Wilson. Wilson je rekao da se bojao za vlastiti život jer mu je mladić, visok gotovo dva metra i teži od 130 kg, pokušao uzeti pištolj dok je sjedio u policijskom automobilu. Smatrao je, kaže, da druga vrsta oružja protiv Browna neće biti od pomoći i dok se mladić vraćao, bilo jurišajući ili držeći ruke u zraku - svjedočanstva se tu ne slažu - ispalio je prema njemu 12 hitaca. Wilson smatra da nije bilo druge.

Međutim, Daily Mail je objavio da je Wilson, mada na fotografijama djeluje sitnije, visok jedan metar i 93 centimetra, što znači da je jednako visok kao što je bio i Brown, ali je značajno lakši - ima 95 kg u odnosu na žrtvinih preko 130. Ipak, pitanje je kako to da se Wilson osjećao toliko nadjačano budući da sam nije nimalo sitan iako se upravo suprotno moglo zaključiti iz njegovih izjava. O njegovoj sudbini unutar policije još se raspravlja nakon što je odlučeno da neće odgovarati za smrt mladog crnca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:02