PRIRODNA KATASTROFA

FOTO: BIBLIJSKE POPLAVE POHARALE NAJNAPUČENIJU REGIJU SVIJETA Poginulo više od 1200 osoba, zatvoreno 18.000 škola, trećina cijele države pod vodom!

 
Poplave i srušena zgrada u Mumbaiju
 Shailesh Andrade / Reutres

Ogromne količine kiše koje su donijeli monsuni uzrokovali su probleme diljem Južne Azije, a prema trenutnim procjenama širom Indije, Bangladeša i Nepala poplave su odnijele 1200 ljudskih života.

Smatra se da je u cijeloj Južnoj Aziji, najnapučenijoj i najgušće napučenoj regij svijeta s oko 1,75 milijardi ljudi, njih oko 40 milijuna zahvaćeno poplavama. U četvrtak su oluje dosegnule i Pakistan u kojem su ulice Karachija poplavljene poput onih u Houstonu, a prognoze govore da će obilne kiše padati još sljedeća tri dana. Zbog predostrožnosti su zatvorene škole, a žestoke kiše trebale bi pogoditi i glavni grad Islamabad.

No, možda je najgora situacija u Bangladešu gdje je poplavljena trećina države (!), dok je u Nepalu u poplavama već poginulo oko 150 osoba. U cijeloj regiji Južne Azije oštećeno je ili srušeno oko 18.000 škola, a oko 1,8 milijuna djece zbog toga ne može ići u škole. Službe UN-a već su izvijestile da se radi o najgorim poplavama u regiji u zadnjih 10 godina.

Shailesh Andrade / REUTERS

Poplava u najmnogoljudnijem indijskom gradu Mumbaiju još je u utorak zaustavila željeznički promet i uzrokovala otkazivanje letova. U jednom danu palo je kiše koliko padne u gotovo mjesec dana, a za srijedu je najavljeno još. Vlasti su zbog toga zatvorile škole i fakultete.

Zbog velikih oborina u dijelu grada poznatog kao Bhendi Bazar srušila se zgrada od četiri kata, a hitne službe očajnički pokušavaju doprijeti do 40-ak ljudi koji su ostali zarobljeni u ruševinama. Do sada je izvučeno samo njih četvero, uz jedno tijelo.

Shailesh Andrade / REUTERS

U cijeloj Indiji potopljeno je oko 600 sela, samo u pokrajini Asaam na sjeveroistoku države poginulo je najmanje 150 osoba, a stanje je takvo da su i nosorozi iz poznatog prirodnog rezervata Kaziranga pobjegli na viši teren.

- Svake godine imamo poplave, ali ovako nešto ne pamtim u cijelom životu - rekao je farmer Ashok Baruah za medije.

Commuters walk through water-logged roads after rains in Mumbai, India, August 29, 2017. REUTERS/Shailesh Andrade     TPX IMAGES OF THE DAY
Shailesh Andrade / REUTERS

Zbog nepripremljenosti vlasti na poplave neke su poznate osobe izrazile javno nezadovoljstvo. Poznati tv voditelj Suhel Seth napao je "zločince, propalice, razbojnike, nekompetentne i beskorisne budale" jer se nisu pripremili na poplave koje podsjećaju na poplave iz 2005. u kojima je poginulo više od 500 ljudi, većina u slamovima u kojima živi više od polovice od 20 milijuna stanovnika Mumbaija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:49