NACIONALNI PARK

FOTO: BILI SU MLADICE U DOBA ISUSA KRISTA Drevni divovi Yosemiteja, ispod milijardi zvijezda: Lug velikih sekvoja nedavno ponovno otvoren za javnost

 
Fotografija prikazuje gigantski korijen sekvoje u Yosemiteu
 Profimedia, Alamy

Nekoliko stotina golemih, drevnih stabala, među kojima su mnoga bila mladice u doba Isusa Krista, stoljećima žive u srcu Yosemiteja, nacionalnog parka u Kaliforniji.

Lug velikih sekvoja u Mariposi najveći je u sklopu Yosemiteja i američki je nacionalni spomenik. Nedavno je ponovno otvoren za posjetitelje nakon trogodišnje obnove vrijedne 40 milijuna dolara kojom se sekvoje želi sačuvati za buduće naraštaje.

Sekvoje mogu živjeti i više od 3000 godina jer je njihova debela kora otporna na napade insekata i pomaže im da prežive bezbrojne šumske požare tijekom tisućljeća.

The Mariposa Grove of Giant Sequoia Trees in California’s Yosemite National Park include the Bachelor and Three Graces., Image: 369741137, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Šuma sekvoja u Yosemiteu

Iz luga u Mariposi, privlačna turističkog odredišta na nekoliko sati vožnje od San Francisca, izbačene su prodavaonica suvenira, turistički tramvaj na dizel i asfaltirano parkiralište za 115 automobila.

Uklanjanje asfalta pomaže plitkom sustavu sekvojinih korijenja, omogućava ponovo prirodni tok vode i smanjuje onečišćenje zraka izazvano stalnim dolascima automobila.

Izgrađeno je četiri kilometra novih šetnica i mostova, izdignutih s tla kako bi se sačuvali osjetljivi dijelovi stabala. Većim dijelom dana turiste će do luga prevoziti autobusi iz tri kilometra udaljenog novoizgrađenog centra za posjetitelje.

Ali kako se šuma, pa tako niti lug u Mariposi, nikada ne zatvara, oni pustolovniji ondje mogu prošetati i kada padne mrak. I kako se dan pretvara u noć, mogu uživati u pogledu na drevne divove koji se šutke uzdižu prema milijardama zvijezda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:11