NA DUBINI OD 5 KM

FOTO Blago na dnu mora: S potopljenog broda iz II. svj. rata izvukli srebro vrijedno 37 milijuna dolara!

Najveće izvlačenje dragocjenih metala iz morskih dubina u povijesti
 AP Photo/Odyssey Marine Inc.

Američka tvrtka za dubokomorska istraživanja izvijestila je kako je pronašla 48 tona srebrnih poluga na britanskom brodu koji je potopljen tijekom Drugog svjetskog rata.

Srebro je pronađeno na brodu SS Gairsoppa, kojeg je potopio njemački torpedo na udaljenosti oko 500 kilometara od irske obale 1941. godine. Brod se nalazi na dubini od 4.700 metara.

Tvrtka Odyssey Marine Exploration Inc. tvrdi kako je ovo najveće izvlačenje dragocjenih metala iz morskih dubina u povijesti.

Dosad su radnici te tvrtke uspjeli izvući 1,200 srebrnih poluga, a ukupna vrijednost blaga procjenjuje se na 37 milijuna dolara.

Tvrtka je pod ugovorom s britanskom vladom i moći će zadržati 80 posto pronađenih poluga, jednom kad se odbiju troškovi.

SS Gairsoppa, 125 metara dugačak parni brod, vraćao se iz Calcutte u Veliku Britaniju, no njemačka podmornica ga je spriječila da stigne s dragocjenim blagom do cilja. Brod se kretao u konvoju, ali kako mu je ponestalo ugljena, kapetan je odlučio skrenuti s puta za Liverpool, prema bližem Galwayju u Irskoj.

Nakon što ga je torpedo pogodio, brod je potonuo u samo 20 minuta, 17. veljače 1941. godine. Samo tri čamca za spašavanje su porinuta s broda, no samo je časnik Richard Ayres došao do obale, i to za punih 13 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 06:39