SVE NAPETIJE

FOTO: BLISKI ISTOK NA RUBU DRAMATIČNE ESKALACIJE Iranci demolirali saudijsku ambasadu u Teheranu, ajatolah prijeti: 'Stići će vas osveta!'

 Reuters

Nepoznata iranska skupina napala je veleposlanstvo Saudijske Arabije u Teheranu, objavili su očevici u subotu navečer nakon što je tijekom dana Iran oštro kritizirao saudijsko pogubljenje šijitskog vjerskog vođe.

Očevici su kazali da su dijelovi zgrade zapaljene, a da su drugi dijelovi unutar zgrade uništeni, prenosi novinska agencija Tasnim.

Skupina 'gnjevnih Iranaca' napala je veleposlanstvo prosvjedujući protiv pogubljenja šijitskog vjerskog vođe Nimra al-Nimra kojega su saudijske vlasti smaknule u subotu ujutro nakon što su ga osudile za terorizam.

Policija pokušava staviti stanje pod nadzor, prenosi agencija Tasnim.

Reuters

Foto: Reuters

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei izjavio je u nedjelju da je Saudijska Arabija nakon egzekucije šijitskog lidera suočena s 'božanskom osvetom'.

SAD strahuje da će saudijsko pogubljenje šijitskog vođe raspiriti napetosti u regiji

Pogubljenje šijitskog vjerskog vođe izazvalo je prosvjede šijitskih muslimana u zemaljma Bliskog istoka i zaoštrilo napetosti te je Saudijska Arabija pozvala iranskog veleposlanika u znak prosvjeda protiv agresivnih izjava njegove zemlje, a u Teheranu je zapaljeno veleposlanstvo Sudijske Arabije.

Bijela kuća reagirala je i na video propagandu somalijske skupine al-Šabab koja se koristi govorom najizglednijeg republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa koji je rekao da bi zabranio muslimanima ulazak u Sjedinjene Države.

'Nitko se ne bi trebao iznenaditi kada terorističke skupine pokušavaju novačiti ljude sugerirajući da je SAD u ratu protiv islama', rekao je glasnogovornik.

Bijela kuća je također izrazila očekivanja da će Iran završiti posao koji se obvezao učiniti u idućih nekoliko tjedana kako bi se mogao provesti povijesni nuklearni sporazum s velikim silama o iranskom nuklearnom programu.

Reuters

Foto: Reuters

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes rekao je u razgovoru s novinarima na Havajima da je SAD-u potrebno više vremena da pripremi sankcije kao kaznu Iranu za njegov program balističkih raketa i ustvrdio je da odgoda tih sankcija nije rezultat pritiska službenog Teherana.

Bijela kuća je također objavila da želi da Kuba i SAD poduzmu sljedeće korake ove godine kojima će osigurati da zatopljenje odnosa počeo lani bude 'nepovratan' proces.

Bijela kuća očekuje da će idućih nekoliko mjeseci donijeti odluku o posjetu predsjednika Baracka Obame Kubi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:01