IZNIMNA ČISTOĆA DRAGOG KAMENA

FOTO: BOGATI PRONALAZAK U JEDNOJ OD NAJSIROMAŠNIJIH DRŽAVA SVIJETA Radnici iskopali peti najveći dijamant dosad otkriven na našem planetu!

 
Dijamant od 910 karata pronađen u Lesotu
 Gem Diamonds/Handout / REUTERS

Britanska rudarska tvrtka Gem Diamonds u ponedjeljak je izvijestila da je u Lesotu nedavno pronađen dijamant od 910 karata, kojega smatraju jednim od pet najvećih dijamanata dosad otkrivenih na našem planetu.

Dijamant je iskopan u rudniku Letseng, a vrijednost bi mu mogla dosegnuti oko 33 milijuna eura, kazao je analitičar Ben Davis iz investicijske tvrtke Liberium Capital.

"Otkad je Gem Diamonds 2006. stekao prava na rudnik Letseng tvrtka je pronašla nekoliko najvećih i najzanimljivijih dijamanata na svijetu", rekao je direktor tvrtke Clifford Elphick.

Po njegovim riječima, radi se o dijamantu iznimne čistoće i dosad najvećem iskopanom dijamantu u rudniku u Lesotu, jednoj od najsiromašnijih afričkih zemalja.

A 910-carat colourless diamond found at the Letseng mine in the southern African kingdom of Lesotho is seen in this handout photo supplied by Gem Diamonds, January 15, 2018. Gem Diamonds/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Gem Diamonds/Handout / REUTERS
Dijamant od 910 karata pronađen u Lesotu

Najvećim dijamantom na svijetu smatra se Cullinan koji ima 3.106 karata, a pronađen je 1905. godine u Južnoafričkoj Republici.

U nebrušenom je obliku predan britanskome kralju Edwardu VII., sinu kraljice Viktorije i naknadno razlomljen na devet velikih brušenih dijamanata i mnogo manjih.

Najveći brušeni dijamant nazvan je Velika zvijezda Afrike (Cullinan I). Ima 530.4 karata, a umetnut je u godnji dio engleskoga kraljevskog žezla. Drugi po veličini komad (Cullinan II) umetnut je u englesku kraljevsku krunu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 13:42