NAJGORI ZATVOR NA SVIJETU

FOTO: 'BORAVAK OVDJE JE GORI OD SMRTI' Pogledajte gdje će EL Chapo provesti ostatak života i bit će vam jasnije zašto je plakao pred policajcima

 
 Amnesty International, Reuters

Jedan od najvećih narko bossova u povijesti, El Chapo Guzman, proglašen je krivim za trgovinu drogom po svih 10 točaka optužnice i gotovo je sigurno da će ostatak života provesti iza rešetaka.

Sada se postavlja pitanje gdje će Amerikanci smjestiti čovjeka koji se proslavimo bijegovima iz zatvora u Meksiku. Naravno, još nema nikakve odluke, ali gotovo svi vodeći američki mediji ne sumnjaju da će Meksikanac ostatak života provesti u Coloradu, u zatvoru maksimalne sigurnosti ADX Florence.

- Taj vam je zatvor i dizajniran za takve tipove poput El Chapa. Nitko nikada nije pobjegao iz ADX-a, a i Guzmanu su šanse ravne nuli - rekao je Thomas Kucharski, pravni stručnjak iz New Yorka.

ADX Florence je smješten u Coloradu, u srcu Rocky Mountainsa (Stjenjaka). Na prvi pogled krajolik u kojem je smješten zatvor čini se idiličan, ali problem za zatvorenika je taj da u njemu mogu uživati samo jedanput u životu. Samo pri ulasku u zatvor. Poslije toga gledaju samo zidove i nebo.

- Čim uđu u zatvor izrazi lica im se promijene. Tada vam postane sve jasno. Kroz prozor automobila gledaju tu ljepotu, a čim uđu unutra, postanu svjesni da im je to posljednji put da su u njoj uživali - priča Robert Hood, bivši upravitelj ADX-a.

- Po mojem mišljenju, boravak ovdje je gori od smrti...

Amnesty International

Prostor za rekreaciju

ADX Florence je s razlogom proglašen najgorim zatvorom u SAD-u. U usporedbi s njim, zatvori u Brazilu, Salvadoru, Hondurasu ili Tajlandu su mačji kašalj. Za ADX kažu da je jedini istinski pakao na zemlji...

Amnesty International

Sam zatvor je podijeljen u dva odjeljenja. U kampu, nešto blaže čuvanom dijelu, obitava nešto više od 500 zatvorenika koji imaju nekakvih izgleda dočekati kraj života na slobodi. Ili barem u nekom 'normalnijem' zatvoru.

Međutim, u najstrože čuvanom dijelu boravi oko 400 najgorih kriminalaca u SAD-u. Tamo su teroristi al-Qaede koji su sudjelovali u napadu na New York 2001. godine, tamo je bostonski bombaš, bombaš s Times Squarea, bivši špijun FBI-a koji je godinama 'radio' za Ruse, razni šefovi bandi i kartela... Dakle, ekipa u rangu El Chapa.

Amnesty International

'Teretana'

Svi ti ljudi služe i po nekoliko doživotnih robija, a uvjeti u kojima žive su - neljudski. Čak 23 sata dnevno borave u minijaturnoj samici, a sat vremena rekreacije provode u kavezu postavljenom unutar četiri zida...

Amnesty International

U samoj samici se nalazi tek uspravni prozorčić s krasnim pogledom na zid druge zgrade, krevet koji je ustvari betonska ploča s madracem, WC, tuš i mali 'bančić'. Poneki imaju i televiziju koja 24 sata prikazuje vjerske i obrazovne programe. Komunikacija sa ostalim zatvorenicima je gotovo nemoguća, tek poneki su se hvalili da su kroz WC školjku ponekad znali dobiti 'signal' iz druge ćelije. U svakom slučaju, neki zatvorenici danima ne komuniciraju niti s čuvarima, niti sa zatvorenicima. Oni rijetki koji su uspjeli izaći iz ADX-a imaju probleme s govorom iz vrlo jednostavnog razloga - godinama nisu normalno komunicirali.

Amnesty International godinama upozorava na nehumane uvjete u ADX-u, a zatvor je upao u žižu javnosti kada je skupina zatvorenika odlučila tužiti cijeli američki sustav zato što su u ADX-u potpuno izgubili razum, a da čuvari i zatvorski liječnici nisu ni trepnuli. Štoviše, navodno su im davali potpuno krive lijekove.

Amnesty International

Posebno u oči upada slučaj Johna Jaya Powersa koji je 10 godina proveo u ADX-u zbog pokušaja bijega iz jednog drugog zatvora. Powers je u trenutku ulaska u ADX bio zdrav čovjek, a u samici u srcu Colorada potpuno je izgubio razum. Odgrizao si je prst, amputirao testis i nekoliko puta pokušao se ubiti... Djelatnici zatvora sve te incidente su tretirali kao probleme s disciplinom, umjesto da su mu prepisali neke lijekove.

Amnesty International

Amnesty International

U svakom slučaju, El Chapo će provesti ostatak života u tišini i samoći. Vjerojatno je toga i sam bio svjestan kada je sjeo u zrakoplov koji ga je odveo u Ameriku, tako da njegove suze pred američkim federalcima nikoga ne moraju čuditi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 03:12