KAO U HLADNOM RATU

FOTO: Britanski lovci presreli ruske bombardere iznad Škotske

Analitičari kažu kako su ovakvi izleti ruskih zrakoplova dio nove strategije Kremlja tj. pokazivanja mišića u posthladnoratovskoj eri.
 AP

LONDON - Lovci britanskog RAF-a presreli su iznad Škotske dva ruska bombardera Tu160 Blackjack , vojne zrakoplove koji lete brzinom od 2.220 km/h, a mogu nositi i nuklearno oružje, te ih ispratili izvan zračnog prostora Ujedinjenog Kraljevstva, pišu britanski mediji.

Zapovjednik eskadrile 111, koja je poslana kako bi presrela ruske goste, Mark Gorringe, tvrdi kako ovakva akcija nije "ništa neobično" jer su britanski zrakoplovi intervenirali na sličan način više od dvadeset puta tijekom 2009. godine.

- Naši piloti, navigatori, ali i ostalo osoblje u bazi rade vrlo naporno kako bi obranili Ujedinjeno Kraljevstvo od ulaska neidentificiranih letjelica u naš zračni prostor - dodao je ponosno Gorringe.

Britansko Ministarstvo obrane jučer je službeno potvrdilo da su dva RAF-ova lovca Tornado F3 iz baze Leuchars poletjela u ranim satima 10. ožujka. Četiri su sata pratili dva nadzvučna bombardera Tu160, a nakon što su Rusi napustili britanski zračni prostor, vratili su se u bazu.

Britansko Ministarstvo obrane napravilo je neobičan korak i objavilo fotografije dva ruska zrakoplova. Na jednom od njih crvenim ćirilićnim slovima ispisano je ime Vasilija Rešetnikova , ruskog pilota iz Drugog svjetskog rata koji je imao 307 letova iza njemačkih linija i zaradio titulu Heroja Sovjetskog Saveza.

Analitičari kažu kako su ovakvi izleti ruskih zrakoplova dio nove strategije Kremlja tj. pokazivanja mišića u posthladnoratovskoj eri. Daily Mail dodaje da je ruski premijer Vladimir Putin osobno naredio ovu demonstraciju moći ruskog zrakoplovstva.

- Želi nas testirati. Dođu na rub međunarodnog prostora i u posljednji tren promijene smjer i tako procijene koliko nam je potrebno za reakciju - izjavio je glasnogovornik britanskog Ministarstva obrane. Nakon Hladnog rata ovakvi su upadi ruskih zrakoplova bili rijetkost, no posljednjih pet godina njihov je broj u porastu, kažu britanski obrambeni analitičari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 19:00